Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Vijesti ]

13. 04. 2024. 08:41 >> 08:41
3

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije

Perović ne da 13.500 eura

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović odbila je da postupi po naredbi Direkcije za budžetsku inspekciju i povuče odluku kojom je sebi i u martu potpisala varijabile i naknade za prekovremeni rad.

Iz Ministarstva finansija juče su “Vijestima” odgovorili da će Budžetska inspekcija, u zavisnosti od ishoda postupka po žalbi, preduzeti dalje radnje.

Perović je u nedavno informisala Budžetsku inspekciju da nije postupila po naredbi jer je “kontradiktorna i nerazumljiva” i da “kao neovlašćeno lice ne može da postupa u konkretnom slučaju”. Ona tvrdi i da je naredba nezakonita jer je donijeta “prije nego se odlučilo o izuzeću budžetskih inspektorki”.

U pisanom odgovoru, glavna budžetska inspektorka Jelena Perućica objasnila je Agenciji da je “dispozitiv rješenja jasan”.

“Isto znači da rješenje o zaradi kojim je utvrđeno pravo na varijabilni dio od 20.03.2024. i rješenje za rad duži od punog radnog vremena (prekovremeni rad), koje je donijela direktorica Agencije treba da sadrži odluku za zaposlene u Agenciji, dok se o pravima direktorice može odlučivati jedino od strane Savjeta Agencije”, precizirala je Perućica u obavještenju Perović, u koje su “Vijesti” imale uvid.

Perućica je još upozorila Perović na to da su netačni navodi da nije odlučeno o zahtjevima za izuzeće.

“Rješenje o naredbi je donijeto 02.04.2024. godine, a rješenje kojim se odbija zahtjev za izuzeće 20.03.2024, a dostavljeno je Agenciji 21.04.2024”, naglasila je Perućica.

Drugi zahtjev za izuzeće, navodi ona, odbijen je 22. marta, a to rješenje dostavljeno Agenciji pet dana kasnije.

Budžetska inspekcija kontrolisala je Agenciju u sklopu godišnjeg plana, a nalaz je objavljen 22. marta.

Tada su upozorili na to da je Perović tokom 2023. godine pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 eura što je, utvrdili su iz Budžetske inspekcije, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.
Prema prvom nalazu, dirketorica Agencije je prošle godine radila čak 310 sati prekovremeno, za šta je sebi potpisala iznos od 5.212,10 eura, a dežurala je i u dane praznika - 22. i 23. maja i 13. i 14. jula prošle godine, za šta je sebi uplatila dnevnice u iznosu od 536,78 eura.

Dodatnih više od 8.700 eura inkasirala je za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera.

Prema podacima iz zapisnika inspekcije, Perović je za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Savjeta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 eura više u odnosu na ono što je propisano zakonom.

“Utvrđeno je da nisu primijenjene odredbe člana 31 stav 6 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Rješenje o zaradi donosi radno tijelo koje ih je izabralo, postavilo...”, stoji pored ostalog u zapisniku.

Iz Agencije su tada, nakon što je nalaz objelodanjen, optužili inspektorke da izlaze is svojih nadležnosti, a medije da rade protiv javnog interesa:

“Ako već budžetske inspektorke mogu da preuzmu ulogu Ustavnog suda, mogu i pojedini mediji ulogu redovnih sudova, i to presuđujući u svoju korist, a protiv javnog interesa”.

Ministarstvo finansija, na čijem čelu je Novica Vuković, nalaz inspekcije uputio je Specijalnom državnom tužilaštvu, iz kojeg je “Vijestima” rečeno da je na osnovu dostavljene dokumentacije formiran krivični predmet.

Iako je i tada inspekcija upozorila da sama sebi ne može da potpisuje naknade na platu, Perović je to učinila i u martu, što je utvrđeno kontrolim nadzorom.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније