Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

21. 04. 2024. 07:00 >> 17:10
6
Čitaj mi:

HADŽIĆ ZA PORTAL

"Crna Gora se mijenja na bolje, pravda dostižna"

Aktuelna hapšenja u Crnoj Gori samo su pokazatelj odlučnosti ovog sistema da se obračuna sa visokom korupcijom i ovo je jedan solidan početak da Crna Gora pokaže odgovornost u svakoj instituciji sistema, smatra poslanik Seid Hadžić.

Hadžić, izabran sa liste Pokreta Evropa sad na junskim izborima, u razgovoru za Portal RTCG kaže da je to najbolji način da građani steknu povjerenje u institucije.

"Tako bi društvo bilo pravednije, a država jača u svakom smislu", poručio je Hadžić.

Hadžić smatra da je država krenula da  se mijenja na bolje i da nova generacija političara ima šansu da je učini uveliko boljim mjestom za život.

"Međutim, mislim da će druga hapšenja otvoriti i neke druge teme. Možda se vratimo na kratko i u devedesete, radi kulture pamćenja, kad su isti ovi ljudi hapsili i prebijali rukovodstvo SDA u Crnoj Gori u montiranom političkom procesu a nakon toga unaprijeđeni u službi i oni dijelili pravdu do skoro. Dakle poruka je jednostavna, pravda će stići svakoga prije ili kasnije, samo moramo imati pravedan i nezavisan sistem", poručio je on. 

Na pitanje kako vidi šanse Crne Gore da dobije pozitivan signal od EU - IBAR krajem juna, Hadžić kaže da su izgledi za to veoma realne. 

"Optimističan sam, imajući u vidu sve ono što je Parlament i ova Vlada uradila do sada kada su EU integracije u pitanju za kratko vrijeme. Naši EU partneri su to otvoreno i prijateljski potvrdili sa svih zvaničnih adresa", navodi Hadžić. 
 
Prema njegovim riječima, Crna Gora ima još dosta posla na evropskom putu.

"Moramo da radimo naše domaće zadatke ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Ne sumnjam da će ova Vlada to postići i prije nego što smo planirali. Sa pozicije parlamentarca želim da pohvalim i ne tako zanemarljivu ulogu opozicije, pored vlasti. Taj konsenzus oko opredijeljenosti treba da zajedno iznesemo za dobrobit građana", naveo je Hadžić.
 
Komentarišući problem korupcije u Crnoj Gori, Hadžić navodi da je korupcija pustila veliko korijenje u svim segmentima društva. 

"Siguran sam da je vlast odlučna da se istinski uhvati u koštac sa tom pošasti i dovede je na minimum. To smo pokazali djelima. Odblokirali smo tužilaštvo i ono daje rezultate", ocijenio je Hadžić. 

Veća pažnja prema dijaspori 

Hadžić smatra da Vlada na čelu sa Milojkom Spajićem treba posebnu pažnju da usmjeri prema dijaspori.

"Vjerujem da će novi menadžment Uprave za dijasporu koji je sastavljen od profesionalaca lišenih političkih primjesa pokrenuti važne procese u poboljšanju tih odnosa", smatra on. 

Pohvalio je najavu Vlade da se manifestacija "Dani dijaspore" ove godine održi u Podgorici.

"Iz glavnog grada i treba da pokrenu toplije i iskrenije odnose. Dijaspora je naš najkvalitetniji dio društva koji, nažalost, živi van naših granica", ukazao je Hadžić. 

On očekuje da se saradnja Uprave za saradnju sa dijasporom i skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i dijasporu intenzivira i da se pokrenu mnoga pitanja, pa i eventualne zastupničke mogućnosti dijaspore u Parlamentu.

"Tako je uređeno u zemljama u regionu, a sve u cilju uključivanja dijaspore u društvene procese ove zemlje. Naravno, Skupština treba da bude inicijator brojnih zakonskih rješenja za bolju povezanost dijaspore i matice i smanjenje birokratije za našu dijasporu. Oni su mnogo dali Crnoj Gori i vrijeme je da im država pruži ruku zahvalnosti, koja će se ogledati na uspjehu ekonomske saradnje, kulture, identiteta i obrazovanja", istakao je Hadžić. 

Bošnjačka građanska inicijativa- mozaik koji se sklapa 

Hadžić je najavio i osnivanje Bošnjačke građanske alijanse (BGA), nazivajući je trzajem i buđenjem bošnjačkog naroda. 

"U svom razmišljanju i djelovanju uvijek se trudim da gledam u budućnost i nekako tražim to mjesto gdje će se naći moj narod i svi građani u ovoj zemlji za pet godina ili deset. Taj mozaik se sklapa, i ta dugo čekana EU nam je na dohvat ruke. Međutim o Bošnjacima kao narodu, o njihovom identitetu, kulturi, mi se čini da niko dovoljno ne brine, čak su politički predstavnici Bošnjaka nekim lošim političkim odlukama skoro pa isključili svoj narod iz procesa u Crnoj Gori. Zato mi želimo ovim osnivanjem BGA napraviti jedan trzaj, buđenje Bošnjačkog naroda i ispruženom rukom ka zajedničkom djelovanju sa drugim predstavnicima prije svega Bošnjaka iz političkog, nacionalnog i vjerskog miljea u Crnoj Gori učinitu sve što je moguće prije svega za bolji standard u ovoj zemlji i harmoničan život sa svima", zaključio je Hadžić. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније