Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

05. 11. 2015. 18:14 >> 20:04

OBAVIJESTILI EU

Srbija i Hrvatska primaju još 11.000 izbjeglica

Srbija je obavijestila Evropsku uniju da će pripremiti 3.000 dodatnih mjesta za privremeni smještaj izbjeglica, pored već prošle sedmice preuzete obaveze za 3.000 smještajnih kapaciteta, dok je Hrvatska obavijestila Evropsku komisiju i članice EU da će ukupno uspostaviti 5.000 mjesta za izbjeglice.

To je danas saopštila portparolka Evropske komisije Mina Andreeva, dodavši da je Slovenija potvrdila da će postaviti smještajne mogućnosti za 2.000 izbjeglica.

Austrija je takođe stavila do znanja da vlada u Beču razmatra koliki broj izbjeglica može primiti u smještajnim kapacitetima koje priprema.

Lideri balkanskih i EU zemalja na "zapadnobalkanskom putu izbjeglica" nedavno su se u Briselu obavezali da do kraja godine izgrade 50.000 smještajnih mogućnosti za ratne izbjeglice kako bi se izbjegle posljedice nepovoljnih vremenskih uslova i dolaska zime.

"Kad je riječ o upravljanju granicama na više sektora je ostvaren dobar napredak", navela je portparolka Evropske komisije i rekla da Slovenija očekuje da će do polovine novembra na slovenačkim granicama biti postavljeno 250 policajaca, što je porast u odnosu na 183 policajca, prethodno obećanih kao pomoć drugih članica EU vladi u Ljubljani.

Evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi je danas istovremeno opovrgao tvrdnje da će masovni priliv izbjeglica imati nepovoljne posljedice po ekonomski rast i povećati nezaposlenost.

Moskovisi je naveo da analize Evropska komisija pokazuju da pod uslovima da djeluju državne politike koje podstiču ugrađivanje izbjeglica u ekonomiju i društvo zemalja EU, to može imati povoljan makroekonomski učinak, "lagano pozitivan, ne zamašan", kao i povoljniji učinak u zemljama prijema izbjeglica.

Moskovisi je podvukao da to znači i da prihvatanje izbjeglica iz ratova i progona mora biti "razumno sprovođeno, uz imperativ zaštite naših spoljnih granica".

Njemački poslodavci i čelnici industrije su ranije stavili do znanja da naročito sirijske izbjeglice, među kojima ima obrazovanih ljudi, mogu biti ugrađeni i da su potrebni kao nedostajuća radna snaga njemačkoj privredi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније