Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 05. 2013. 15:10 >> 15:15

PROTIV SMANJENJA ZARADA

Hrvatska: Štrajk u Kroacija erlajnsu

Sindikati pilota i kabinskog osoblja Kroacija erlajnsa počeli su jutros štrajk pošto su propali pregovori s upravom povodom najavljenog smanjenja zarada i broja zaposlenih u toj kompaniji.

U štrajk upozorenje od 11 do 12 časova stupili su i članovi zemaljskog osoblja koji traže i odustajanje od najavljenog smanjivanja broja zaposlenih u operativi i administraciji za 27 odsto.

Hrvatska nacionalna aviokompanija zbog štrajka je otkazala 24 domaća i međunarodna leta, ali su saopštili da će svi putnici biti zbrinuti i da će im biti omogućeno putovanje avionima partnerskih kompanija ili iznajmljenim avionima.

Iz sindikata kabinskog osoblja najavili su štrajk do ispunjenja zahteva, ali su poručili da su spremni za nastavak pregovora s Upravom koja za sad ne pristaje na njihove zahtjeve da se zadrže sva prava iz kolektivnog ugovora koji je istekao u martu.

Novim ugovorom, koji su ranije potpisala tri sindikata u CA, smanjuju se primanja pilota, kao i stjuardesa i stjuarda. Iz Uprave CA saopštili su poslije jučerašnjih neuspješnih pregovora da nijesu spremni da popuste ultimativnim zahtevima sindikata, jer bi to ugrozilo restrukturiranje kompanije. Tokom štrajka, propisano je koji se obim posla ne smije prekidati, pa će se moći obaviti 37 odsto planiranih letova, prenose hrvatski mediji.

Prošle sedmice Uprava CA pokrenula je proceduru za davanje otkaza za 42 stjuardese i stjuarda koji su nedavno otvorili bolovanje, jer smatra da se radilo o prikrivenom, nezakonitom štrajku. Zbog iznenadnog masovnog odlaska na bolovanje kabinskog osoblja, hrvatska nacionalna avio kompanija otkazala je više domaćih i međunarodnih letova, čime je, kako su rekli u toj kompaniji, pretrpjeli štetu do 200.000 kuna (26.400 eura).  O odluci Uprave mora da se izjasni Radničko vijeće, ali njihova odluka nije obavezujuća. Iz Uprave su juče poručili da je moguće da odustanu od planiranih otkaza s obzirom da su i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji je sproveo kontrolu bolovanja, i Radničko veće ocijenili da su bolovanja bila opravdana i u skladu sa zakonom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније