Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

04. 08. 2017. 22:17 >> 08:11
23

VUČIĆ PORUČIO

Srbi hoće mir, ali neće zaboraviti Oluju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Novom Sadu da su Srbi "digli glavu", da hoće mir i budućnost, ali da nikada ne smijeju i neće zaboraviti hrvatsku akciju "Oluja".

Vučić je na obilježavanja Dana sjećanja na stradanje i progon Srba na stadionu Fudbalskog kluba "Veternik" u Novom Sadu kazao da nikada više Srbi neće dozvoliti da ih neko ponižava.

On je kazao da je ponosan na "rod kojem pripada" izražavajući nadu da će Srbi umjeti da oproste, ali i da ne smijeju i da neće zaboraviti stradanja Srba.

"Danas se sjećamo naše dece koja su ubijena, prisećamo se svih naših žrtava, mislimo na roditelje kojima su ubijena deca i oduzeta im sva sreća. Sve se to dogodilo u samo nekoliko dana avgusta 1995. godine u sunčanom danu, ostali su pustoš i strah. Imali su direktnu vojnu i logističku podršku Zapadnih sila i NATO i tog meseca je nastavljen zločin koji ne zastareva", rekao je Vučić.

Obećao je da će se svakog avgusta odavati pošta stradalima.

On je naveo da ne zna da li će susjedi Srbije "ikada prestati da slave našu nesreću", dodajući da zna da će Srbi uvijek imati "glas koji se čuje i koji govori da je 1995. godine srpski narod doživio strašnu tragediju".

"Nijednu više 'Oluju' i nikada više 'Oluju' srpski narod ne bi mogao da proživi. Zato vam građani kažem i obećavam da Srbija nigde više neće dozvoliti sprovođenje takvih zločinačkih akcija protiv srpskog naroda. Nemamo više pravo da gubimo glave i srpska ognjišta. Nikome ne prijetimo, tuđe nećemo. To je politika Srbije - mir i zaštita onoga što su decenijama uništavali", rekao je Vučić.

Vučić je govorio ubijanju Srba, uništavanju srpskih kuća, crkava, groblja....

"Ne znam da li današnja Hrvatska ima snage da se suoči sa rezultatima Oluje, ali Srbija ima snage da je svake godine na to podsjeća", rekao je Vučić.

On je Krajišnicima poželio dobrodošlicu i večeras i uvijek u Srbiju, navodeći da "ni za koga na svijetu Srbija nije tako dobra i lijepa kao za junačke Krajišnike".

Dodik: RS i Srbija nude iskrenu ruku pomirenja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras u Novom Sadu da su Srbija i Republika Srpska najstabilnije u regionu i da svakome pružaju ruku pomirenja.

"Pružamo ruku pomirenja svima iskreno, ali ne smijemo biti naivni jer se pokazalo da naša iskrenost ne znači i iskrenost drugih", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da danas Srbija i Republika Srpska vrše pomen, ali da se moraju okrenuti životu. On je dodao da "vjeruje da će u ovom vijeku Srbija i Republika Srpska biti zajedno u teritorijalnom smislu".

"Srbija i Republika Srpska su najbolje mjesto za život jer je to naše i vjerujem da ćemo u ovom veku biti jedno i da će doći nove generacije koje će čitati knjige i znati šta nam je bilo ovdje", rekao je Dodik.

On je upitao Hrvatsku i BiH kako da im vjeruje u "iskrenu ruku pomirenja nakon zakona koji su danas donijeli i nakon činjenice da je u popisu iz 1991. godine u Sarajevu živjelo 150.674 Srba, a u popisu iz 2013. godine živi 1.333 Srba".

"Kako mislite da to ne vidimo i da nas to ne boli", upitao je Dodik i dodao da "Republika Srpska i Srbija daju sva prava Hrvatima koji zive tu".

Vlada Hrvatske danas je u Kninu na posebnoj sjednici usvojila predlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih porodica, a za koji je premijer Andrej Plenković rekao da će na cjelovit način regulisati njihova prava.

Patrijarh: Oluja - tragedija koju moramo oprostiti, ali ne i zaboraviti

Srpski patrijarh Irinej ocijenio je večeras u Novom Sadu da je srpski narod 4. i 5. avgusta 1995. godine u hrvatskoj akciji "Oluja" doživio strašnu tragediju koju mora oprostiti, ali nikada ne smije zaboraviti kako se ne bi ponovila.

On je na stadionu Fudbalskog kluba "Veternik" u Novom Sadu rekao da Srbi još uvijek pamte tu strašnu tragediju pitajući se "otkud i zašto" i "koji je to razlog da nas braća Hrišćani toliko mrze".

"Hoćemo li razmišljati o osveti, ne braćo mila, to nije svojstveno pravoslavlju. Mi ne razmišljamo o osveti nego kao pravoslavni Hrišćani to prepuštamo pravednom sudu Božijem", rekao je patrijarh.

Naveo je da u godinama koje dolaze preostaje samo da se Srbi i Hrvati, odnosno pravoslavci i katolici, vole.

Patrijarh Irinej prethodno je služio parastos za sve stradale.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije, u akciji "Oluja" protjerano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније