Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 08. 2013. 12:10 >> 12:13

POSTIGNUT DOGOVOR

Mađarska kontroliše nebo iznad Kosova

Kfor i Mađarska postigli dogovor da u narednih pet godina vazdušni prostor Kosova kontrolišu nadležne mađarske institucije, piše prištinski dnevnik Tribuna.

"Republika Kosovo neće moći da kontroliše svoj vazdušni prostor najmanje pet narednih godina. U tom periodu ovaj element suvereniteta države će kontrolisati Madjarska", naveo je list.

Sporazumom je predviđeno da Mađarska vodi sve civilne vazduhoplovne usluge u kosovskom vazdušnom prostoru, ali da vojno vazduhoplovstvo ostaje u nadležnosti Kfora.

Zvaničnici NATO-a su za list izjavili da sporazum omogućava otvaranje vazdušnog prostora nad Kosovom za civilni saobraćaj, što nije slučaj od kraja rata u junu 1999. godine.

Neimenovani zvaničnik NATO je za dnevnik rekao da su i Priština i Beograd bili informisani o namjeri da se sa Mađarskom potpiše takav sporazum.

Kosovo je, prema dnevniku, zatražilo da kontrolu nad vazdušnim prostorom Kosova preuzme Italija, ali je Savjet NATO odlučio da taj posao obavlja Mađarska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније