Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta/rtcg.me; Objavio: O.Z,

05. 08. 2020. 11:55   >>  12:48 16

SVEČANOST U KNINU

Plenković izrazio žaljenje zbog stradalih srpskih civila

Premijer Andrej Plenković izrazio je danas u Kninu žaljenje prema svim civilnim žrtvama rata u Hrvatskoj, i Srba i Hrvata.

"Kao zemlja koja je pobijedila u nametnom ratu žalimo zbog svih stradalih, žalimo zbog svih civila ne samo Hrvata, nego i Srba, kao i drugih", rekao je Plenković u govoru na svečanosti povodom 25. godišnjice Oluje, koji se slavi i kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

On je naglasio da je Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbježna i politički neophodna u ratu koji je nametnuo velikosrpski režim Slobodana Miloševića.

"Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu", rekao je premijer.

Plenković je rekao da pijetet prema svim žrtvama očekuje i od hrvatskog društva, posebno predstavnika Srba, koji treba jasno da osude zločine nad Hrvatima.

On je ocijenio da je važno da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svog naroda, već i završetak rata.

Predsjednik Hrvatske i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske Zoran Milanović istakao je da je Hrvatskoj rat 1990-ih bio nametnut, kako se "dogodio u treptaju oka“ i kako je pobjeda izvojevana naporom hrvatskih vojnika i njihovih zapovjednika. Naglasio je da je Hrvatska u pobjedi trebala biti "velikodušnija i organizovanija“, ali kako nikad Hrvatska nije "potonula u ponor moralne katastrofe“, prenosi Anadolija.

"Grešaka je bilo, bilo je zločina koji su nas koštali. Sve priče o udruženom zločinačkom poduhvatu posljedica su grešaka koje smo napravili činjenjem, ali i nečinjenjem nakon veličanstvene pobjede", kazao je Milanović.

Penzionisani general pukovnik Ante Gotovina, nekadašnji zapovjednik u akciji Oluja, istakao je u svom govoru da je Oluja "bila početak kraja rata i uspostavljanja mira na ovim prostorima“.

Gotovina se posebno prisjetio poginulih saboraca i njihovih porodica.

"Ovih 25 godina života u miru i sigurnosti Hrvatska se razvija i gradi u modernu evropsku demokratiju, socijalno pravednu državu koja brine o najmanjima i najpotrebnijima, u državu u kojoj svi, bez obzira na različitosti, uživaju u sigurnosti slobode, jednaka prava i jednake obaveze“, kazao je Gotovina.

Prisutan i predstavnik srpske manjine

Svečanosti u Kninu prisustvuju svi članovi hrvatske vlade, a prvi put i visoki predstavnik srpske nacionalne manjine, potpredsjednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević, što je u Zagrebu ocijenjeno kao "snažna i važna poruka pomirenja" u odnosima Hrvata i srpske manjine, ali i Hrvatske i Srbije.

"Neka se prekine spirala mržnje kako se strahote rata nikad ne bi ponovile. Treba poštovati sve žrtve bez obzira na nacionalnost. I Srbi iz Hrvatske su imali svoje žrtve i to treba poštovati", rekao je Milošević, prenijela je televizija N1.

On je dodao da su "emocije još svježe i da svoj dolazak smatra zalogom za budućnost".

"Čuo sam poruke mira i pomirenja i smatram da je ovo prvi korak", poručio je Milošević.

U vrijeme mandata predsjednika Ive Josipovića, na manifestaciji povodom godišnjice Oluje u Kninu je 2012. bio predsjednik Srpskog demokratskog foruma, Veljko Džakula, ali on nije bio izabrani politički predstavnik Srba.

Program je počeo zvonjavom crkvenih zvona, kojom se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom operacije Oluja, a na kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava.

Zbog epidemioloških mera na Tvrđavi su samo učesnici programa, dok se državni vrh i ostale zvanice nalaze na kninskom trgu odakle su putem video bima pratili podizanje zastave. Potom je ispaljeno 25 počasnih plotuna i pročitana su imena poginulih i nestalih učesnika operacije.

Na obilježavanju će se služiti i misa za poginule u akciji i biće izveden prigodni program Akrobatske grupe "Krila Oluje". Na kninskoj tvrđavi uveče će biti vatromet i koncert bez publike koji će prenositi televizija.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније