Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

29. 10. 2020. 21:49   >>  21:49

MEDIJI I ISTORIJA PROBLEM

Bugarska će blokirati pregovore EU sa Skopljem

Bugarska ne može da odobri pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju u sadašnjem obliku, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva. Bugarska prijeti vetom zbog onoga što smatra antibugarskom kampanjom u sjevernomakedonskim medijima, kao i nedostatka volje da se dođe do sporazuma o pitanjima poput zajedničke istorije, prenio je danas Euraktiv Bugarska.

Pregovarački okvir će biti na dnevnom redu Savjeta za opšte poslove 10. novembra, a lideri EU će na decembarskom samitu odlučiti da li će pokrenuti pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Problem je što se, prema našem mišljenju, Ugovor o prijateljstvu, dobrosusjedskim odnosima i saradnji između Bugarske i Sjeverne Makedonije ne sprovodi savjesno", rekla je juče Zaharieva novinarima.

Tim ugovorom, potpisanim u avgustu 2017, predviđeno je formiranje komisije sastavljene od naučnika iz obje zemlje koji će raditi na usaglašavanju zajedničke istorije.

Prema izvještajima, na tom planu nije ostvaren napredak.

Zaharieva je dodala da, uprkos brojnim spekulacijama u makedonskim medijima, Bugarska nije željela ustavne promjene, niti je imala nove zahtjeve.

Ako Sofija blokira početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, isto mora da uradi i sa Albanijom, s obzirom na zvaničan bugarski stav da dvije zemlje treba istovremeno da idu ka EU.

Sporazum iz Prespe između Grčke i Sjeverne Makedonije o promjeni imena zemlje, kao i Ugovor o prijateljstvu Sofije i Skoplja, treba da se i dalje sprovode u "dobroj vjeri", rekao je ranije ovog mjeseca za EURACTIV jedan portparol EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније