Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta

29. 07. 2021. 13:45 >> 13:45
5

REGIONALNA SARADNJA

Mini Šengen od danas Open Balkan, potpisana tri sporazuma

Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen kojom su obuhvaćene Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija od danas ima novo ime Open Balkan, saopšteno je na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Sjeverne Makedonije Edija Rame i Zorana Zaeva i privrednika tri zemlje u Skoplju.

Na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju potpisana su i tri memoranduma o saradnji - Memorandum o razumijevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku u Skoplju dsogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rama: Radimo sve što je potrebno, ne čekamo EU

Lideri i narodi Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije su odlučili da urade sve što je potrebno i da ne čekaju da integrisanje regiona zavisi od EU, ocenio je danas u Skoplju albanski premijer.

On se na Regionalnom forumu za ekonomsku saradnju nadovezao na govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je govorio o povezivanju i ukidanju ograničenja i granica između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, istučuči da te tri zemlje danas počinju da rade ono što će "sjutra raditi u EU".

"Nemamo (razlog) zašto da ostanemo zatvoreni u našim granicama, okrenuti leđima jedan drugom i danas počinjemo da u regionu radimo ono što ćemo sjutra raditi u EU", rekao je albanski premijer.

Rama je istakao da je današnji dan važan i zbog "ogromnog prisustva poslovnih ljudi ne samo iz Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije, već i iz Crne Gore, BiH, Slovenije, Grčke i iz više drugih zemalja".

Albanski premijer je inicijativu za regionalno povezivanje koju je pokrenuo sa Ramom Zaevom nazvao "strateškom za Albaniju" i istakao da "upravo mozaik prisutnih biznismena snažno govori o njenoj vrijednosti i koliko je ljudima potrebna" i da zajednički regionalni ekonomskim prostor može više da postigne nego što mogu te zemlje odvojeno.

Otvarajući Ekonomski forum za regionalnu saradnju Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije, on je istakao da su došli predstavnici više od 300 kompanija iz te tri zemlje i još 100 predstavnika privrednih komora i poslovnih zajednica iz drugih zemalja Balkana kao i izvan Balkana.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније