Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

O.Z. [ Beta ]

03. 06. 2022. 18:13 >> 18:11
3

"VAN FOKUSA ZAPADA"

Milanović: Situacija u BiH grozna za Hrvate

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas da je u BiH situacija za Hrvate "grozna" i godinama van fokusa Zapada.

On je na konferenciji za novinare na ostrvu Brioni rekao da je zapanjen neznanjem većine evropskih lidera o stanju u BiH, prenela je agencija Hina.

Milanović je na Brionima bio domaćin slovenačkom i autrijskom predsjedniku, Borutu Pahoru i Aleksanderu van der Belenu.

Predsjednik Hrvatske je naveo da su odluke koje su po svojoj prirodi "dalekosežne za kvalitet života i odnose među konstitutivnim narodima" u BiH prepuštene onima koji po nivou odgovornosti to ne bi trebalo da rade, a te odluke imaju "negativan učinak na Hrvate" u toj zemlji.

"Dvojica mojih kolega i prijatelja o tome znaju više, jer su bliže tom prostoru i jer im svakom prilikom govorim o tome", rekao je Milanović o predsjedniku Slovenije i Austrije.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor kazao je da se godinama zalaže da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u EU preko reda "da bi se izvukla iz tog začaranog kruga u kojem nema nikakvog napretka".

On je naglasio da je proširenje geopolitičko pitanje, što se, dodao je, pokazalo invazijom na Ukrajinu nakon koje evropski lideri zagovaraju ubrzanje ukrajinskog puta prema članstvu, što se može primijeniti i na BiH.

"Evropska perspektiva je jedina trajna garancija za mir i sigurnost na zapadnom Balkanu", naglasio je slovenački predsjednik.

On je upozorio da će odlaganje proširenja otvoriti prostor nacionalizmima i politikama koje će stremiti promijenama granica, što je opasno ne samo za Balkan, nego i šire.

Predsjednik Austrije Aleksander van der Balen je istakao da stanovnici Zapadnog Balkana moraju da osjete da je proces pristupanja donio prednosti tokom pregovora.

Format Trilaterale, koji okuplja predsjednike Hrvatske, Slovenije i Austrije, pokrenut je 2014. u Beču i odvija se jednom godišnje u jednoj od država članica.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније