Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ klix.ba ]

17. 06. 2022. 17:49   >>  17:47 4

PREDSJEDNIK SLOVENIJE

Pahor predložio Mišelu da se ubrzaju pregovori sa CG

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je danas pismo predsjedniku Evropske komisije Šarlu Mišelu u kojem je između ostalog kazao da želi da se ubrza pregovarački proces sa Crnom Gorom.

Osim toga, Pahor je zatražio da se BiH, bezuslovno, dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

Kako je naznačio u pismu predsjednik Slovenije, ovaj potez bi dodatno ojačao proevropske snage u Bosni i Hercegovini i dinamiku unutrašnjeg prilagođavanja evropskim normama.

 

"U svjetlu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i posljedica rata na evropsku sigurnosti, sve se više potvrđuje značaj EU kao važnog garanta sigurnosti i stabilnosti. Iako iskreno podržavam sve napore da se Ukrajini i Moldavidi dodijele statusi kandidata, sve više sam zabrinut zbog situacije na Zapadnom Balkanu koji se sve više udaljava od evropske perspektive", piše Pahor.

Poručio je kako ga posebno brine situacija u Bosni i Hercegovini.

"U toj državi su negativne posljedice presporog procesa širenja Evropske unije najbolje vidljive. U ovoj situaciji raste nacionalizam i tendencija promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti koja ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog okruženja već i Evropske unije", stoji u pismu slovenskog predsjednika.

Zbog toga, Pahor naglašava kako se Bosni i Hercegovini mora dodijeliti kandidatski status za EU.

"Naravno, BiH bi trebala ispuniti uslove, ali bi redosljed trebao biti drugačiji - prvo dodjela statusa, a onda ispunjavanje uslova. To bi, po mom mišljenju, ojačalo proevropske snage u BiH i dinamiku unutrašnjeg prilagođavanja evropskim normama", ističe Pahor.

Na kraju obraćanja Mišelu, Pahor je poručio kako su neophodni konkretni koraci za širenje Evropske unije na Zapadni Balkan.

"Albaniji i Sjevernoj Makedoniji treba dati zeleno svjetlo za početak pregovora u junu, Kosovo treba dobiti liberalizaciju viznog režima. Smatram da je za i za jedno i drugo potrebna politička volja država članica, jer sve tri zemlje ispunjavaju sve uslove. Želim i brži pregovarački proces s Crnom Gorom i Srbijom", zaključio je Pahor.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније