Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

HRT [ I. P. ]

25. 06. 2022. 11:25   >>  11:23

SPOMENDAN

Hrvatska slavi Dan nezavisnosti

Hrvatska danas slavi Dan nezavisnosti, u znak sjećanja na 25. jun 1991. godine kada je Sabor donio istorijske odluke koje su omogućile samostalnost i suverenost Republike Hrvatske.

Obilježavanje današnjeg spomendana novijeg je datuma jer se od 2001. do 2019. godine današnji dan u Hrvatskoj obilježavao kao Dan državnosti.

Čestitku povodom Dana nezavisnosti uputio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je, između ostalog, rekao da se posebna zahvalnost duguje prvom hrvatskom predsjedniku Franju Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, njihovim porodicama, te svima koji su učestvovali u odbrani Hrvatske, izgradnji institucija i međunarodnoj afirmaciji.

Naime, 8. oktobra 1991, dan poslije raketiranja Banskih dvora, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom državom Jugoslavijom.

Sabor je pritom utvrdio da Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji, a na istoj je saborskoj sjednici izglasao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Prethodno, ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Sabor je donio 25. juna 1991. godine, ali njeno stupanje na snagu odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brionske deklaracije od 7. jula, odnosno na podsticaj Evropske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Po isteku moratorijuma, 7. oktobra u 15.03 sati, avioni JNA raketirali su Zagreb i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vođstvo Hrvatske, s predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su povrijeđene.

Zbog sigurnosnih razloga i mogućih novih napada na Zagreb, Sabor je istorijsku odluku o nezavisnosti donio izvan sjedišta Sabora na Markovom trgu.

Zastupnici i novinari prevezeni su u podrum Inine zgrade, gdje se i održala sjednica sva tri saborska vijeća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније