Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

N1 [ I. P. ]

18. 08. 2022. 13:18 >> 13:15
2

"SLIJEPA ULICA"

Jakšić: Evropske integracije Srbije ukinute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici kao da se mnogo više plaše evropskih integracija, nego evropske izolacije, kojoj bi mogli da izlože Srbiju, ako nastave aktuelnu politiku, izjavio je FoNetu spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

U serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici, Jakšić je upozorio da veliki veliki broj građana Srbije ne razumije opasnost kakva prijeti njihovoj budućnosti.

On smatra da su evropske integracije Srbije ukinute, što zbog nedostatka politike proširenja unutar Evropske unije, “koja je u slijepoj ulici”, što zbog ogromnog i uočljivog rasta euroskepticizma širom Srbije.

Taj proces bi trebalo da bude stavljen na respirator, ali izgleda da tog aparata nema ni u Briselu, ni u Beogradu, a međuprostor je popunjen velikom količinom lijepih fraza, rekao je Jakšić.

Uz konstataciju da ima mnogo razloga za kritiku ponašanja EU prema Srbiji, on je ocijenio da ono što vlast u Beogradu radi povodom Rusije, Kosova, regiona ili medija, ukazuje da evropski put postoji samo kao ucrtana linija na geografskoj karti koju Vučić drži negdje u svom kabinetu.

Približavanjem jeseni i zime, sve je manja vjerovatnoća da će sankcije Zapada protiv Moskve biti ukinute. Drugim riječima, Srbija će nastaviti putem koji je trasirala – udaljavanja od EU, predvidio je Jakšić.

Što se tiče dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, on je ocijenio da je EU, ako se govorilo da će aktivno raditi sa Vašingtonom, mogla učiniti mnogo više.

Kako je objasnio, sve se svodi na lijepa obećanja o otvorenim vratima EU za Prištinu i Beograd, ali nema konkretnih poteza.

Malo toga je iskorišćeno, uključujući razne instrumente na raspolaganju EU, kao što su novčani stimulusi ili pritisci, izjavio je Jakšić.

Prema njegovim riječima, “moglo bi da se kaže da se EU potpuno uklapa u ono što najviše odgovara glavnim protagonistima konflikta koji sjede u Beogradu i Prištini, a to je status kvo”.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније