Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

П.Р. [ RSE ]

20. 01. 2023. 19:26 >> 19:22

BRANIO BUDIMPEŠTU

Milanović kritikovao odnos EU prema Mađarskoj i sankcije Rusiji

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je oštro kritikovao odnos Evropske unije (EU) prema Mađarskoj i sankcije koje je Unija uvela Rusiji, pokazujući razumijevanje za politiku Budimpešte, koja je u sukobu s EU oko vladavine prava i po ocjeni kritičara nedovoljno oštra prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Mađarskoj je zamrznut dio kohezionih sredstava EU i njihovo korištenje uslovljeno poštovanjem vladavine prava.

"To vidim kao jedan od najakutnijih problema. Bez ikakvih jasnih kriterijuma se po logici prava jačega odlučuje o pitanjima novaca, a to je ključno pitanje. Mađarska vladajuća stranka Fides ima određenu politiku, a ta politika je nešto desnija, ali je evropska", rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskom predsjednicom Katalin Novak.

Govoreći o sankcijama EU protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, Milanović je rekao da su "sankcije katastrofa, totalna glupost".

"To ne funkcioniše i samo je pitanje koliku će štetu nanijeti Evropi. Uz to, zbližili smo Rusiju i Kinu", dodao je.

Katlin je za hrvatskog predsjednika rekla da "hrabro djeluje na evropskoj pozornici" i dodala da joj je on prvi "inostrani gost" otkako je izabrana u martu 2022.

Mađarska predsjednica je navela nekoliko tačaka oko kojih se svi slažu, a to su prije svega osuda ruske agresije na Ukrajinu, nastavak evrointegracije Zapadnog Balkana i rješavanje problema opasnosti ilegalnih migracija za Evropu i demografske krize.

"Naš je stav da osuđujemo rusku agresiju i napad na Ukrajinu, na suverenu nezavisnu državu, a njen teritorijalni integritet i suverenitet podržavamo od prvog trenutka. To je sasvim jasno", rekla je.

Pred susret s Orbanom 20. januara, Milanović je rekao je da je mađarskom premijeru teže nego njemu jer su i njegova ovlašćenja veća, a i da su mađarski energetski problemi veći jer je Mađarska jako zavisna od ruskih energenata i slabo diverzifikovana.

Na to je ukazala i mađarska predsjednica, koja je na pres-konferenciji kazala da Budimpešta traži mogućnost za diverzifikaciju i pozdravila svako rješenje koje pomaže dodajući da Mađarska tu računa i na Hrvatsku".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније