Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta/M.L.B. ]

23. 05. 2023. 18:40 >> 18:45

DRUGA POŠILjKA

Sjeverna Makedonija dobila još 26 oklopnih vozila iz SAD

Druga pošiljka od ukupno 26 američkih lakih oklopnih vozila JLTV Oškoš, namijenjenih za oružane snage Sjeverne Makedonije, stigla je u luku Solun u Grčkoj, potvrdila je ministarka odbrane te zemlje Slavjanka Petrovska.

Kako prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža, Petrovska je navela da su vozila istovarena sa broda u solunskoj luci i da će narednih dana biti prebačena u kasarnu u Štipu.

"Ovim najsavremenijim i najsofisticiranijim oklopnim vozilima mijenjamo lice naše vojske i povećavamo borbenu gotovost, odnosno jačamo bezbjednost Sjeverne Makedonije ali i NATO" izjavila je ona.

Makedonska vojska već koristi šest lakih oklopnih vozila JLTV Oškoš, koja su isporučena prošle godine u julu, i koja su korišćena za obuku profesionalnog sastava.

Južni sused Srbije planira da nabavi ukupno 88 JLTV-a, a riječ je o poslu koji će biti obavljen u narednih nekoliko godina.

Na ovaj način biće nastavljen proces takozvane "amerikanizacije makedonske pešadije", s obzirom da je osim JLTV Sjeverna Makedonija iz SAD već nabavila i veća oklopna vozila Strajker.

Armija Sjeverne Makedonije će, ako budu ostvareni raniji planovi, na kraju tog procesa imati 88 vozila JLTV i 45 Strajkera u raznim varijantama.

Sredstva za te potrebe biće obezbijeđena iz makedonskog budžeta ali će dijelom predstavljati i donaciju Vašingtona, u nepoznatom odnosu.

"U isto vrijeme, deo još upotrebljive tehnike proizvedene u SSSR već je upućen u Ukrajinu ili će se to desiti u narednom periodu. Zanimljivo je da je značajan dio svog naoružanja tadašnja BJRM nabavila upravo iz Ukrajine, kada je prije dvije decenije bila suočena sa oružanom pobunom lokalnih Albanaca", dodaje se.

Ukrajina je od Sjeverne Makedonije sredinom prošle nedjelje zatražila da joj uputi dodatnu vojnu pomoć, očigledno jer je bila zadovoljna tipovima, kvantitetom i kvalitetom naoružanja koje je iz te zemlje već dobila.

Ministarka Petrovska nije željela da saopšti šta je Ukrajina tražila ali je navela da će Generalštab razmotriti da li može da odgovori pozitivno na zahtjev Kijeva, iako je Skoplje načelno pozitivno opredeljeno u tom pogledu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније