Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 01. 2015. 16:18 >> 19:27
16

DESETINE POVRIJEĐENIH

Priština: Zatišje na ulicama

Okončani neredi u Prištini, ali se demonstranti nalaze i dalje okupljeni u blizini zgrade Pošte, zahtijevajući ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da rudnik "Trepča" hitno postane javno preduzeće. U sukobima snaga bezbjednosti i pripadnika pokreta Samoopredjeljenje povrijeđeno je 56 policajaca, dok je 41 demonstranat uhapšen. Povrijeđen jedan od lidera Samoopredjeljenja Visar Imeri. Nakratko priveden gradonačelnik Prištine.

18:37 - Okončani neredi u Prištini, ali se demonstranti nalaze i dalje okupljeni u blizini zgrade Pošte, naspram policijskog kordona. Direktor Kosovske policije Špend Maksuni je saopštio da je 56 policajca povrijeđeno, od čega dvojica teže. "Do sada je 26 građana zatražilo medicinsku pomoć", kazao je on, prenosi Kosova sot. Tokom protesta privedena 41 osoba, od kojih devet ostaje u pritvoru od 30 dana. 

18:20 - Sukobi i dalje traju. Policija saopštila da su napadani molotovljevim koktelima, kamenjem, metalnim šipkama i bajonetima.

16.30 - Policija potisnula demonstrante prema zgradi rektorata prištinskog univerziteta. Na policiju tokom nereda bacani i bajoneti, javlja prištinski Indeksonlajn.

Sukobi su počeli nakon što je predstavnik Samoopredjeljenja Dardan Mulićaj postavio ultimatum policiji da za 15 minuta ukloni barikade postavljene ispred zgrade Vlade Kosova, javlja RTS.

U neredima je povrijeđeno 30 policajaca, 27 demonstranta je uhapšeno, a nakratko je priveden i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, jedan od lidera pokreta Samoopredeljenje, koji je poslije pola sata pošten.

Prištinski mediji navode i da je povrijeđen jedan od lidera Samoopredjeljenje Visar Imeri. Demonstranti bacaju molotovljeve koktele.

Mulićaj je najprje optužio policiju Kosova da je oduzela ozvučenje učesnicima protesta, zaustavila autobuse sa demonstrantima i uhapsila jednog prevoznika iz Peći. Dodao je da opozicija organizuje miran protest i da policija nije potrebna.

Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret "Samoopredjeljenje", traže ostavku kosovskog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića i da rudnik "Trepča" hitno postane javno preduzeće, čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova.

"(Ministar Aleksandar) Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko obezbjeđenje. Tražimo da Trepča hitno postane javno preduzeće", rekao je Mulićaj.

Sanije Beriša, majka nestalog dječaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je na račun majki Đakovice, navodno, izrekao Jablanović.

Jablanović je rekao da nije vrijeđao Majke Đakovice, već da je divljacima nazvao one koji su kamenicama spriječili raseljene Srbe iz Đakovice da obiđu svoje domove na Badnje veče.

Šefica poslaničke grupe opozicione Inicijative za Kosovo Valjdete Bajrami rekla je da ministar Jablanović za premijera zapravo ima Aleksandra Vučića i da ga zato premijer Kosova Isa Mustafa ne može smijeniti.

"Mustafa treba da podnese ostavku jer je to spas za Kosovo", rekla je Valjdete Bajrami i dodala da je kosovski premijer formirao glomaznu vladu, sa mnogo članova i političkih zvaničnika.

Ona je zatražila da se hitno razgovara o zakonu o javnim preduzećima i rekla da je on povučen iz skupštinske procedure jer će se o njemu razgovarati u Briselu, na sastanku delegacija Kosova i Srbije.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније