Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 09. 2015. 21:02 >> 20:52
4

ZBOG IZBJEGLICA

Slovačka i Češka tuže EU ?

Slovačka i Češka tužiće Evropsku uniju, ukoliko naredne sedmice nametne većinskim glasanjem obavezujuće kvote za preraspodjelu još 120 hiljada izbjeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Slovački premijer Robert Fico kazao je da njegova vlada neće poštovati kvote čak i da ih Njemačka i druge moćne zapadne članice proguraju i da će preduzeti sve moguće zakonske korake.

Češki vicepremijer Pavel Bjelobradek poručio je da će Češka EU tužiti Evropskom sudu u Strazburu.

"Pretpostavljam da ćemo uložiti tužbu Evropskom sudu u Strazburu zato što nije moguće da nam nametnu nekog protiv naše volje. To je komplikovano i vodiće se pravni rat u okviru Unije," rekao je Bjelobradek, prenosi RTS.

Vicepremijer, lider čeških demohrišćana koji su inače, posebno nakon apela pape Franje otvoreniji za prihvatanje izbjeglice od ostalih čeških partija, podsjetio je da je Češka dobrovoljno pristala da prima izbjeglice, gotovo isto kao po prvim kvotama i da nije fer da joj se naturaju obavezujuće kvote, kada te izbjeglice ionako ne žele u Srednju Evropu.

"Razumijem da preopterećene zemlje, prije svega Njemačka žele da im se pomogne. Mi smo im ponudili da preuzmemo dio tih ljudi ali ne želimo da to bude preko kvota, zato što nije riješen cio niz pitanja", naveo je Bjelobradek.

Jedno od rješenja potrebnije nego kvote jeste prema ocjeni Bjelobradeka jače, efikasno obezbjeđenje spoljašnje šengenske granice.

Portparol poljske vlade Cezari Tomčik rekao je povodom pretnji iz Njemačke da će silom, većinskim glasanjem nametnuti kvote, da Poljska nema namjeru uopšte da razgovara o brojevima izbjeglica sve dok se ne riješi izdvajanje izbjeglica iz mase ekonomskih imigranata i ne obezbjede spoljašnje granice EU.

"Tek kada se ispune ti naši uslovi preći ćemo na razgovor o brojkama. Nikako prije toga. U Poljskoj neće biti prizora kao u Mađarskoj", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније