Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 05. 2016. 11:50 >> 11:33

PREGOVORI TEKU

Žestoke borbe na periferiji Alepa

Žestoke borbe nastavljene su sinoć između pobunjeničkih grupa i snaga sirijske vlade na periferiji sirijskog grada Alepa, javlja danas dopisnik agencije Frans pres.

 

 

 

Sukobi se nastavljaju i pored diplomatskih napora da se ponovo uspostavi prekid vatre u Siriji, o čemu će i danas govoriti zvaničnici u Berlinu, a Savjet bezbjednosti UN u Njujorku.

U Berlinu će o Siriji danas razgovarati njemački i francuski ministri spoljnih poslova Frank-Vater Štajnmajer, i Žan-Mark Ero, izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura i koordinator sirijske opozicije Riad Hidžab.

Alep je više nedjelja glavno poprište borbi u Siriji. Jedna koalicija pobunjeničkih grupa nazvana  Fatah Halab (osvajanje Aepa) krenula je juče u ofanzivu na zapadne kvartove grada pod kontrolom vlasti.

Ovo su najžešći sukobi u Alepu u proteklih godinu dana, rekao je direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abde Rahman.

Borbe su se nastavile tokom noći sa razmjenom artiljerijske vatre i vazdušnim udarima, naveo je dopisnik agencije Frans pres.

Okršaji su se malo smirili jutros ali stanovnici ne računaju na dug predah.

Jedan 26-godišnji borac Mahmud Sendeh smatra da se vazdušni udari neće zaustaviti jer odluka o tome nije u rukama predsjednika Bašara al Asada već zavisi od njegovih ruskih saveznika.

"Do sada izgleda da Rusija ne želi da se vrati mir u Alep", rekao je on.

Moskva je saopštila juče da se očekuje da će se uspostaviti prekid vatre u Alepu u narednim satima. U sukobima u tom gradu poginulo je više od 270 civila u za dvije nedjelje.

Prema navodima zvanične novinske agencije Sane tri civila ubijena su jutros kada je raketa pala na kvart pod kontrolom vlade.

Alep, drugi po veličini grad u Siriji, je od 2012 podijeljen između djelova pod kontrolom vlade i onih pod kontrolom pobunjenika. Na periferiji grada pobunjeničke grupe drže veliki dio zona na zapadu dok su snage režma takoreći opkolile pobunjeničke kvartove na istoku.

Šef američke diplomatije Džon Keri zaprijetio je juče predsjedniku Asadu da će biti posljedica ako Damask ne bude poštovao novi prekid vatre o kome pregovaraju Vašington i Moskva a odnosi se na Alep.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније