Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

31. 03. 2019. 21:14 >> 20:40

PROTEKLE SEDMICE

Dolar ojačao uprkos porukama Fed-a

Dolar je protekle sedmice ojačao, uprkos porukama američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), da vjerovatno u ovoj godini neće povećati kamatne stope, dok se euro našao pod pritiskom zbog usporavanja rasta ekonomije eurozone.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,8 odsto na 97,27 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio 0,9 odsto na 110,85 jena (JPY), prenosi Hrportfolio.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,8 odsto na 1,122 dolara.

Euro se našao pod pritiskom zbog spekulacija da će Evropska centralna banka (ECB) uvesti nove podsticajne monetarne mjere kako bi podstakla rast ekonomije eurozone.

ECB je početkom mjeseca snizila prognoze rasta za eurozonu i pokrenula novi program jeftinih kredita za banke kako bi ih podstakla na kreditiranje realne privrede.

"Prognoze rasta eurozone u narednoj godini snižene su s 1,8 odsto na 1,4 odsto, što je u skladu sa slabijim eurom i nižim prinosima na obveznice", rekao je Kit Juckes iz banke Societe Generale.

Dolar je ojačao zahvaljujući vijestima da su Sjedinjene Amerićke Države (SAD) i Kina postigli dalji napredak u trgovinskim pregovorima po svim otvorenim pitanjima, uključujući i prisilni transfer tehnologije.

U petak je u Peking završen novi krug pregovora, koje je američka strana nazvala konstruktivnima, a naredne sedmice razgovori će se nastaviti u Vašingtonu.

Ulagače su zabrinuli podaci o usporavanju rasta američke ekonomije. Ove sedmice je objavljena druga procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, koja je pokazala da je privreda porasla 2,2 odsto na godišnjem nivou.

To je znatno sporiji rast u odnosu na prvu procjenu, od 2,6 odsto, i znatno sporije u odnosu na prethodi kvartal, kada je rast iznosio 3,4 odsto.

"Ekonomija usporava i to će se još neko vrijeme nastaviti. No, hoće li uroniti u recesiju, o tome se može raspravljati. Privreda bi se mogla oporaviti krajem ove godine", rekao je strateg u firmi Rakuten Securities, Mutsumi Kagawa.

Već duže vrijeme ulagače zabrinjavaju i podaci koji ukazuju na usporavanje rasta drugih najvećih svjetskih ekonomija, od Kine do eurozone.

Zbog toga centralne banke najavljuju da bi mogle olabaviti monetarnu politiku.

Nedavno je Fed smanjio procjene rasta ekonomije i poručio da ove godine vjerovatno neće povećati kamatne stope. Mnogi vjeruju i da bi Fed do kraja godine mogao smanjiti kamatne stope.

Zbog usporavanja rasta ekonomije eurozone i ECB je odložila planirano povećanje kamata i najavila nove podsticajne mjere.

Očekuje se da će i druge najveće centralne banke u svijetu popustiti monetarnu politiku kako bi podstakle rast svojih privreda.

Ove sedmice je značajno oscilirala i cijena britanske funte, što je posljedica neizvjesnosti u vezi Brexita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније