Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

15. 10. 2020. 11:01 >> 11:01

U HOLANDIJI

Odobrena eutanazija za djecu mlađu od 12 godina

Holandska vlada je odobrila plan da se odobri eutanazija djece koja su u velikim bolovima i smrtno bolesna, starosti između jedne i 12 godina.

Ministar zdravlja Hugo de Jonge izjavio je da će ova promjena spriječiti da neka djeca "beznadežno i nepodnošljivo pate".

Eutanazija je trenutno legalna u Holandiji za djecu stariju od 12 godina, a da bi se izvela potrebno je odobrenje i pacijenta i roditelja.

Legalna je i za bebe mlađe od godinu dana, uz pristanak roditelja.

Pitanje eutanazije u proteklom periodu izazivalo je veliku buru i višemjesečne, žestoke debate među četvoročlanom vladajućom koalicijom. Toj ideji su se protivile i opozicione konzervativne stranke.

Ipak, De Jonge je, nakon što je vlada odobrila uvođenje eutanazije i za taj uzrast djece, saopštio da će donijeti novi zakoni koji regulišu to pitanje.

"Istraživanje je pokazalo da postoji ta potreba među doktorima i roditeljima djece sa neizlječivim bolestima, koja beznadežno i nepodnošljivo pate i umrijeće u bliskoj budućnosti", naveo je De Jonge u utorak u pismu upućenom parlamentu.

Istraživanje pokazuje da bi takva procedura godišnje bile primijenjena na između petoro i desetoro djece, dodao je.

Da bi se izvršila eutanazija biće potreban pristanak roditelja, kao i da pacijent trpi "nepodnošljivu i beznadežnu bol", a najmanje dva doktora moraju da pristanu na proceduru.

Očekuje se da promjena bude donijeta u narednih nekoliko mjeseci.

Eutanazija i asistirano samoubistvo su legalni u Holandiji od 2002. godine, a susjedna Belgija je istu odluku donijela šest mjeseci kasnije.

To su prve dvije zemlje svijeta koje su počele to da primjenjuju, ali pod veoma strogim uslovima.

Belgija je potom 2014. prva dozvolila eutanaziju smrtno bolesne djece koja trpe velike bolove, a takođe je neophodna saglasnost roditelja.

Holandija je ubrzo uvela isto pravilo za djecu stariju od 12 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније