Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Klix.ba [ B.B. ]

04. 01. 2022. 17:37   >>  17:45

NOVO PRAVILO TALIBANA

Vlasnici radnji moraju ukloniti glave lutkama u izlozima

Talibanske vlasti u zapadnoj avganistanskoj pokrajini Herat naložili su prodavnicama odjeće i odjevnih dodataka da uklone glave s lutki u izlogu, na osnovu tvrdnje da su one protivne islamu.

Pokrajinski direktor ministarstva za promociju vrlina i sprječavanje poroka, Aziz ul Rahman rekao je za DPA u utorak da se "glave lutaka na kojima se izlaže odjeća moraju ukloniti".

Vlasnici trgovina pokušali su objasniti talibanskim vlastima da cijele lutke s glavama ne krše islam, jer ne predstavljaju nikakve "idole", nego ih koriste samo za izlaganje odjeće za prodaju, no nijesu uspjeli u tome. Prodavnice odjeće su tako morale da počnu da uklanjaju glave lutkama, u skladu s direktivom.

"Potrošili su između 80 i 120 dolara na svaku lutku. Možete ih vidjeti u trgovinama u svim muslimanskim zemljama, a sada ih moraju ukloniti", rekao je ul Rahman.

Obedulah Jari, čelnik lokalne poslovne zajednice, rekao je u ponedjeljak da je oko 20 odsto prodavnica, već sprovelo uredbu.

Ministarstvo za promociju vrlina i sprječavanje poroka, koje je odgovorno za sprovođenje talibanske interpretacije islama, naredilo je prošle sedmice da se uklone glave lutkama, jer su one uvredljive za islam, upozorivši da će kršitelji biti kažnjeni.

Na društvenim medijima kruže snimci koji prikazuju vlasnice prodavnica kako testerom uklanjaju glave lutkama.

Talibani su već nametnuli stroge restrikcije u javnom životu. Vozačima taksija je nedavno naređeno da ne smiju puštati muziku u vozilima i da ne primaju žene putnice ako ne nose hidžab.

Većina srednjih škola za djevojčice zatvorena je nedugo nakon što su talibani prošle godine preuzeli vlast. Većina žena se i dalje ne može vratiti na svoja radna mjesta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније