Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Radio Slobodna Evropa ]

22. 02. 2022. 19:28 >> 19:33

IZVJEŠTAJ IPCC-A

Zabrinjavajuće procjene o klimi

Novi izvještaj o uticaju klimatskih promjena vjerovatno će biti zabrinjavajuća procjena o tome kako porast temperature utiče na svako živo biće, piše BBC.

Ovo će biti drugi od tri velika izvještaja Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) i prvi od novembarske Konferencije UN-a o klimi (COP26) u Glazgovu.

Naučnici i zvaničnici će svoje zaključke objaviti 28. februara.

Studija će se u velikoj mjeri fokusirati na regionalne uticaje, kao i na gradove i priobalne zajednice.

IPCC provodi ove opsežne studije najnovijih istraživanja o globalnom zagrijavanju svakih šest ili sedam godina u ime vlada. Ovaj set od tri je njihov šesti izvještaj o procjeni.

Istraživači su raspoređeni u tri radne grupe koje se bave osnovnim naukama, razmjerom uticaja i opcijama za rješavanje problema.

Za mnoge velike gradove i zemlje u razvoju, izvještaj će naglasiti da hvatanje u koštac s klimatskim promjenama nije smanjenje emisija i postizanje nulte vrijednosti u budućnosti, već suočavanje s daleko više kratkoročnih prijetnji.

"Ono što možemo odmah uvijek ima prednost. Dakle, ako se morate suočiti s velikim prilivom migranata ili masovnim poplavama, to je mjesto na kojem će fokus biti," rekao je Mark Vots, izvršni direktor grupe C40, mreže od oko 100 velikih gradova koji sarađuju u borbi protiv klimatskih promjena.

"Globalno, na jugu trenutno ne postoje fondovi za gradske klimatske programe. Od onih koji postoje, skoro nijedan se ne odnosi na adaptaciju. Svi oni pokušavaju da natjeraju siromašne zemlje koje imaju relativno niske emisije da ih smanje, a ne da se prilagođavaju na uticaje koje već osjećaju", navodi Vats.

Pod okriljem IPCC-a, naučnici koji rade na izvještaju, inače svi na dobrovoljnoj osnovi, pregledavaju i pišu na hiljade radova kako bi sumirali posljednja otkrića.

Zatim se sastaju s vladinim službenicima kako bi prošli kroz sve nalaze i, nakon postizanja konsenzusa, sažetak njihovih nalaza biva objavljen.

Studija će takođe naznačiti ključne "prelomne tačke" poput otopljavanja ledenog pokrivača na Grenlandu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније