Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ VoA ]

26. 05. 2022. 21:41 >> 21:39

PUTIN

Rusija spremna da riješi krizu s hranom ako Zapad ukine sankcije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je premijeru Italije Mariju Dragiju u telefonskom razgovoru da je spreman da pomogne da se ublaži međunarodna kriza sa hranom, ali samo ukoliko Zapad ukine sankcije Rusiji, saopšteno je iz Kremlja.

"Vladimir Putin naglasio je da je Ruska federacija spremna da pruži značajan doprinos u prevazilaženju krize sa snabdijevanjem hranom, tako što će izvoziti žitarice i đubrivo, pod uslovom da politički motivisane restrikcije koje je uveo Zapad budu ukinute", navodi se u saopštenju.

Ukrajina je opisala poziciju Rusije kao "ucjenu", dok je ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras poručila da Putin "pokušava da cio svijet drži kao taoca", koristeći kao oružje krizu u snabdijevanju hranom, koja je nastala zbog njegovog rata u Ukrajini.

Ruska blokada ukrajinskih luka sprječava transport žitarica, sirovine koju obije zemlje izvoze u ogromnim količinama. Rusija optužuje Ukrajinu da postavlja mine u lukama.

Konflikt koji traje već tri mjeseca podstiče globalnu krizu u snabdijevanju hranom, uslijed dramatičnog povećanja cijena žitarica, ulja, goriva i đubriva.

Ministarstvo odbrane Rusije: Marijupolj siguran za brodove, mine uklonjene


Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da civilni brodovi sada mogu bezbjedno da koriste luku Marijupolj na Azovskom moru, jer je opasnost od mina eliminisana.

Plovni humanitarni koridor otvoren je u srijedu u Azovskom moru, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rusija je preuzela potpuno kontrolu nad ukrajinskom lukom prošle nedelje, kada se više od 2.400 boraca predalo u opkoljenoj čeličani Azovstal.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније