Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Beta ]

07. 07. 2022. 17:38 >> 17:36

UGOVOR O RAZLAZU

Poslije ostavke Džonsona EU će nastaviti da traži rješenja za Sjevernu Irsku

Najavjen odlazak britanskog premijera Borisa Džonsona ne mijenja odlučnost EU da traga za rješenjima spora oko carniskih post-Bregzit odredbi u Severnoj Irskoj, saopštila je danas Evropska komisija.

Upitan neposredno prije Džonsonove zvanične objave o ostavci na čelu konzervativne stranke i ostanka dok se ne izabere njegov nasljednik, porparol EK Danjel Feri rekao je da politički događaji neće promijeniti stav EU prema protokolu, radu sa britanskim vlastima i Sjevernoj Irskoj.

"Naš stav je traganje za rješenjima u odnosu na sprovođenje protokola, i to je sve, to se neće promijeniti", dodao je on.

On je rekao da postupak zbog kršenja sjevernoirskog protokola pokrenut protiv Londona u septembru 2021, i dalje traje.

Britanski premijer Boris Džonson podnio je ostavku danas, navodeći da je to bila "jasna volja" njegove Konzervativne stranke.

Sjevernoirski protokol dogovoren je između Londona i Brisela u okviru njihovog ugovora o razlazu da odgovori na osjetljivo pitanje granice između Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije, i Republike Irske, članice EU.

Zamišljen je da ispuni dupli cilj, da zaštiti cjelovitost jedinstvenog evropskog tržišta i da izbjegne kopnenu granicu koja bi mogla da naruši mir postignut 1998. godine.

Da bi to riješila Džonsonova vlada je prihvatila da Sjeverna Irska de fakto ostane unutar evropskog tržišta uspostavljajući carinsku granicu u Irskom moru sa kontrolama i carinskim formalnostima.

Ta situacija komplikuje snabdijevanje, ne dopada se unionističkoj zajednici koja smatra da je mjesto provincije Sjeverne Irske unutar Velike Britanije ugroženo, i glavna njihova partija DUP parališe nekoliko mjeseci formiranje lokalne vlade.

Britanski poslanici su krajem juna usvojili u prvom čitanju unilateralnu reviziju tog protokola, što je EU ocijenila kao ilegalno i najavila novo djelovanje koje bi moglo da dovede do finansijskih sankcija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније