Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ RSE ]

03. 08. 2022. 23:52 >> 23:55

SPORAZUM

Iranski pregovarač odlazi na nove razgovore u Beč

Glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Bageri Kani odlazi u Beč u pokušaju da oživi pregovore o spasavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. sa globalnim super silama.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je državnim medijima da će razgovore koordinirati Evropska unija i da će se "razgovarati o idejama koje su iznijele različite strane".

Vodeći koordinator EU za indirektne američko-iranske pregovore o obnavljanju takozvanog Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) između Irana i velikih svjetskih sila iz 2015. rekao je da su dvije strane bile blizu dogovora prije nego što su pregovori prekinuti u martu.

Od jednostranog povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma pod bivšim predsjednikom Donaldom Trampom, Teheran je postepeno odstupio od poštovanja sporazuma.

Prošlog mjeseca, najviši diplomata Evropske unije, Žozep Borelj, rekao je da je predložio novi nacrt teksta za oživljavanje sporazuma prema kojem bi Iran obuzdao svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija.

Iran je 25. jula rekao da nadzorne kamere koje pripadaju nuklearnoj straži Ujedinjenih nacija, IAEA, neće biti ponovo uključene dok se ne postigne sporazum.

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena kaže da se zalaže za povratak na sporazum, uključujući ukidanje ključnih sankcija, ali je odbacila zahtjev Irana da se poništi stavljanje na crnu listu Korpusa čuvara islamske revolucije kao terorističke organizacije. Mjeseci nereagovanja i povećana međunarodna izolacija iranskog saveznika Rusije otkako je Kremlj napao Ukrajinu u februaru umanjili su nade u novi sporazum koji se polako pojavio nakon još jednog zatišja koje je pratilo prošlogodišnje izbore tvrdolinijaškog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније