Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

09. 08. 2022. 17:17   >>  17:14

DANAS INAUGURISAN

Turska šalje novi brod za vađenje nafte u istočni Mediteran

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan inaugurisao je danas novi i najveći turski brod za podvodno vađenje nafte koji će biti poslat u vode sjeverozapadno od Kipra, na koje nijedna zemlja ne polaže pravo.

"Naše istraživanje i bušenje na Mediteranu u okviru je naše sopstvene suvjerene vlasti. Ne moramo da tražimo ničiju dozvolu ili ratifikaciju", izjavio je Erdogan.

On je dodao da će novi brod pod imenom "Abdulhamid Han" početi sa bušenjem na polju Jorukler 1, na oko 55 kilometara od grada Gazipaša u provinciji Antalija.

"Ni lutke ni oni koji drže njihove konce neće moći da nas spriječe da ostvarimo naša prava na Mediteranu", rekao je Erdogan, aludirajući na Grčku i Kipar, i na njihove saveznike na Zapadu.

Turska sa te dvije zemlje vodi spor oko pomorskih granica i prava na eksploatacije energenata u istočnom Mediteranu.

Prije dvije godine, tenzije su eskalirale kada je Turska poslala brod za seizmička istraživanja u pratnji ratnih brodova u dio istočnog Meditarana gdje ekskluzivno pravo na eksploataciju nafte i gasa ima Grčka. Ona je odgovorila tako što je poslala svoje ratne brodove da prate turske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније