Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1 ]

11. 08. 2022. 08:57   >>  08:55

SJEKLI GLAVE PRED KAMERAMA

Uhapšen četvrti član terorista iz ISIS "Beatlesa"

Britanac Ejn Dejvis, osumnjičen da je četvrti član terorističke ćelije poznate kao ISIS "Beatles", uhapšen je u srijedu u Velikoj Britaniji pod optužbama za terorizam, javljaju britanski mediji.

Policija je potvrdila da je muškarac (38) priveden na aerodromu Luton u srijedu nakon što je stigao letom iz Turske, gdje je bio osuđen za terorizam, objavilo je više britanskih medija, uključujući BBC.

Označen kao "četvrti Beatles", Dejvis je osumnjičen da je član bande Londonaca za koju se tvrdi da je odgovorna za otmice talaca Islamske države u Siriji, odrubljivanje glava nekim žrtvama pred kamerama prije nego što su videosnimke objavili na internetu.

Dejvis je optužen da je bio dio ćelije otmičara i ubica IS-a koja je otela desetine stranaca u Siriji između 2012. i 2015. Taoci su džihadističku grupu prozvali “Beatles” zbog njihovog britanskog naglaska.

Policija, koja se bavi istragama terorizma u Velikoj Britaniji, objavila je da je uhapsila muškarca koji je trenutno “u policijskom pritvoru”, ne navodeći njegovo ime.

Portparol Ministarstva unutarnjih poslova objavio je u međuvremenu u izjavi da je britanski državljanin deportovan iz Turske u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali da je “neprimjereno davati dodatne informacije jer je policijska istraga u toku”.

BBC je objavio kako se pretpostavlja da se ćelija "Beatlesa" sastojala od četiri člana – koji su svi odrasli u zapadnom Londonu. Dobrovoljno su se prijavili da se bore za IS u Siriji i završili kao čuvari zapadnih talaca. Američke vlasti navode da je grupa ubila 27 talaca, odrubivši nekoliko glava.

Prije nego što je radikalizovan, Dejvis je bio osuđivan za krivična djela vezana uz drogu, a zatvoren je 2006. zbog posjedovanja vatrenog oružja. Nakon što je prešao na islam, promijenio je ime u Hamza i upoznao Mohameda Emvazija, kojeg su mediji prozvali Džihadi Džohn.

Njih dvojica su bila dio grupe koja je radikalizovala muslimane koji žive u Londonu. Davis je napustio UK kako bi se pridružio IS-u 2013. Uhapšen je u blizini Istanbula 2015. godine, a turski sud ga je dvije godine kasnije osudio za učestvovanje u terorističkoj organizaciji.

Na suđenju je Dejvis priznao da poznaje Emvazija iz molitve u istoj džamiji u zapadnom Londonu, ali je negirao da mu je prijatelj kao i da je član grupe “IS Beatles”.

Vođa ćelije Mohamed Emvazi, poznat kao Džihadi Džohn, ubijen je u Siriji u napadu dronom 2015. Druga dva člana grupe nalaze se u pritvoru u SAD nakon što su ih zarobile kurdske snage u Siriji 2018.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније