Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ M.L.B. ]

13. 08. 2022. 10:02 >> 10:01

NAKON OPERACIJE

Salman Ruždi na respiratoru

Britanski književnik indijskog porijekla Salman Ruždi, koji je napadnut dok je držao predavanje u SAD, operisan je i stavljen na respirator.

"Vijest nije dobra", rekao je agent britanskog pisca Endru Vajli za Njujork tajms u petak uveče.

"Salman će vjerovatno izgubiti oko, nervi u ruci su mu prekinuti i proboden je u predjelu jetre", naveo je Vajli.

Policija je uhapsila osumnjičenog napadača koji je pojurio na binu amfiteatra gdje je govorio Ruždi, i napao pisca i njegovog sagovornika. Napad je bio u zapadnom dijelu države Njujork.

Ruždi (1947) je poznat po knjizi "Satanski stihovi" koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva cijelu deceniju otkad je iranski ajatolah Homeini godinu dana kasnije izdao vjerski dekret (fatvu) kojom je naredio vjernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Ruždi je u svijet književnosti ušao 1981. godine, romanom "Djeca ponoći", situiranom u njegov rodni Mumbaj, čija radnja počinje u ponoć 15. avgusta 1947, u trenutku kada Indija stiče nezavisnost od Velike Britanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније