Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Mina biznis ]

01. 10. 2022. 09:07   >>  09:04

PALE CIJENE NAFTE

Veće snabdijevanje spustilo cijene nafte ispod 88 dolara

Cijene nafte skliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 88 USD, pod pritiskom vijesti da su vodeći proizvođači znatno povećali snabdijevanje u septembru.

Na londonskom tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u novembru, koji su istekli u petak, bila je nakon podna niža 52 centa nego na zatvaranju prethodnog dana i iznosila je 87,97 USD.

Aktivnije se trgovalo barelima s rokovima isporuke u decembru, čija je cijena pala 1,34 USD, na 85,84 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,33 USD nižoj cijeni, od 79,9 USD.

Cijene su pale nakon podna pod uticajem vijesti da je proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) porasla u septembru na najvišu vrijednost od 2020. godine, nadmašivši dogovoreno povećanje, prema Reutersovim obračunima.

"Barijeru cijenama predstavljao je i jaki dolar i stabilizacija evropskog tržišta dionica", rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Jaki dolar smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama, što znači i slabiju potražnju.

Značajniji pad cijena zakočio je strah da će podignute kamatne stope u velikim ekonomijama izazvati recesiju i signali OPEC-a da bi naredne sedmice mogli donijeti odluku o smanjenju snabdijevanja.

"Promjene cijena postale su norma, budući da tržišni igrači balansiraju između zabrinutost za globalnu ekonomiju i najava mogućeg smanjenja snabdijevanja naftom", rekao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

OPEC i njegovi saveznici odlučivaće 5. oktobra o smanjenju proizvodnje za 500 hiljada do milion barela dnevno.

Analitičari očekuju da će proizvodnja biti smanjena zbog pada cijena pod uticajem straha od posustajanja ekonomija i podizanja kamatnih stopa.

Predviđaju istovremeno talas kupovina zbog priprema Rusije za pripajanje četiri ukrajinske regije, koje bi zapadne zemlje mogle podstaknuti da postrože sankcije Moskvi, uključujući i nove prepreke ruskom izvozu energenata.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u četvrtak porasla 2,49 USD na 92,76 USD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније