Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ RSE/Rojters ]

02. 10. 2022. 17:16 >> 17:17

OČEKUJE SE PORAZ BOLSONARA

U Brazilu se održava prvi krug predsjedničkih izbora

Brazilci u nedjelju glasaju u prvom krugu najpodijeljenijih izbora u ovoj zemlji u posljednjih nekoliko decenija. Očekuje da će ljevičar Luiz Inacio Lula da Silva pobijediti dosadašnjeg desničarskog predsjednika Žaira Bolsonara.

Većina anketa pokazuje da Lula ima solidnu prednost već mjesecima, ali Bolsonaro je signalizirao da bi mogao odbiti prihvatiti poraz, potičući strahove od institucionalne krize ili postizbornog nasilja.

Većina istraživanja daje prednost od 10 do 15 posto Luli, koji je bio predsjednik od 2003. do 2010. godine.

Ako osvoji više od 50 posto važećih glasova, što nekoliko anketa pokazuje kao da je na dohvat ruke, to bi osiguralo direktnu pobjedu.

Lula je bio u zatvoru tokom prošlih izbora, služio je kaznu za mito koju je kasnije poništio Vrhovni sud, što mu je omogućilo da se na ovogodišnjim izborima suoči sa svojim rivalom Bolsonarom.

"Ovo je važan dan za mene", rekao je nakon glasanja. "Prije četiri godine nisam mogao glasati jer sam bio žrtva laži... Želim pokušati pomoći svojoj zemlji da se vrati u normalu."

Novi predsjednik Kolumbije Gustavo Petro je poslednji u nizu ljevičarskih lidera koji su došli na vlast u Latinskoj Americi.

Bolsonaro je glasao u Riju i rekao je da očekuje pobjedu na izborima u prvom krugu u nedjelju, uprkos lošim rezultatima u anketama. Ne vjeruje anketama, rekavši da njihovi rezultati ne odgovaraju podršci koju vidi na svojim predizbornim događajima.

"Ako imamo čiste izbore, danas ćemo pobijediti sa najmanje 60 posto glasova", rekao je Bolsonaro u videu objavljenom na svojim društvenim mrežama prije glasanja. "Svi dokazi koje imamo idu u prilog nama. Druga strana nije bila u mogućnosti izaći na ulice, nije vodila kampanju, nije prihvaćena, nema vjerodostojnost."

Pobjednik bi mogao biti proglašen nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta u 17 sati, po lokalnom vremenu (2100 CET). Ako niti jedan kandidat ne osvoji više od polovice glasova, isključujući prazne i pokvarene glasačke listiće, dva najbolja kandidata idu u drugi krug 30. oktobra.

Bolsonaro je prijetio da će osporiti rezultat glasanja, nakon što je iznio neutemeljene optužbe za prevaru, optužujući izborne vlasti da kuju urotu protiv njega i sugerišući da bi vojska trebala sprovesti paralelno prebrojavanje, što su oni odbili učiniti.

Moguća pobjeda Lule mogla bi smanjiti izglede za burnu tranziciju. Kritičari Bolsonara kažu da bi još mjesec dana njegovih napada na demokratski proces mogao podstaknuti društvene nemire poput napada pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa na Kongres 2021. godine.

Bolsonaro kaže da će poštovati izborni rezultat ako je glasanje "čisto i transparentno", bez definisanja ikakvih kriterijuma.

Brazilci takođe glasaju za svih 513 članova donjeg doma Kongresa, trećinu od 81 člana Senata i guvernere država i zakonodavna tijela.

Iako Lula vodi u predsjedničkoj trci, očekuje se da će konzervativna koalicija koja podržava Bolsonara imati većinu u oba doma Kongresa.

Kao i na prošlim izborima, brazilska vojska mobilizovana je za povećanje sigurnosti na 477.000 biračkih mjesta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније