Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

03. 10. 2022. 22:09   >>  22:13

SJEVERNI TOK

Švedska blokirala zonu oko gasovoda gdje je primijećeno curenje

Švedska je blokirala danas pristup zoni od pet nautičkih milja u sektoru gdje cure gasovodi Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, saopštilo je tužilaštvo zaduženo da ispita navodnu sabotažu.

Da bi sproveli dublju istragu o sabotaži, kancelarija tužioca je objavila da je odlučeno da se blokira zona da bi bila "sprovedena istraga mjesta zločina".

Curenje na gasovodima je prestalo ili je znatno smanjeno danas što je otvorilo mogućnost inspekcije oštećenih mjesta.

"Istraga se nastavlja sada smo u intenzivnoj fazi", rekao je tužilac Mats Ljungkvist i odbio da kaže šta švedske vlasti rade u istrazi kojom upravlja obavještajna služba Švedske, Sapo.

Tužilac je rekao da razumije veliko interesovanje, ali da su sada još u ranoj fazi istrage.

Švedska obalska straža saopštila je da je blokirala zonu koja obuhvata pet nautičkih milja (oko 9,3 kilometara). Blokada podrazumijeva zabranu plovidbe, sidrenja, ronjenja, kretanje podvodnih plovila ili izradu geofizičkih karti.

Švedska obalska straža ranije danas je saopštila da je prestalo "ključanje" izazvano curenjem gasa iznad oštećenog gasovoda Sjeverni tok 1, ali ne i Sjeverni tok 2.

Tokom preleta u ponedjeljak ujutru oko 6.00 GMT, "najveće curenje više nije bilo vidljivo, ali je ono manje, s druge strane, ponovo povezano i prečnika je oko 30 metara".

Na švedskoj strani, glavno curenje odnosi se na Sjeverni tok 1, dok se manje odnosilo na Sjeverni tok 2.

Danske vlasti saopštile su juče da je prestao da curi gas iz gasovoda Sjeverni tok 1, dan nakon što su zvaničnici saopštili da je prestao da curi gas iz gasovoda Sjeverni tok 2.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad da sabotira gasovode koje je izgradila Rusija, a tu optužbu su SAD i njeni saveznici oštro negirali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније