Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.Љ. [ Beta/AP ]

07. 10. 2022. 08:06 >> 08:10
5

SUKOB U UKRAJINI

Bajden upozorio na rizik od nuklearne apokalipse

Predsjednik SAD Džo Bajden ocijenio je sinoć da ruske prijetnje o upotrebi nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini nose rizik "apokalipse" prvi put od raketne krize na Kubi 1962. godine u jeku Hladnog rata.

"Nismo bili suočeni sa perspektivom apokalipse od Kenedija i kubanske raketne krize u 1962. godini", rekao je Bajden u Njujorku, ocjenujući da se njegov ruski kolega Vladimir Putin "ne šali" kada upućuje te prijetnje.

"Prvi put od kubanske raketne krize postoji direktna prijetnja o upotrebi nuklearnog oružja, ako stvari nastave da se kreću sadašnjim putem", rekao je američki predsjednik.

Od 14. do 28. oktobra 1962. kriza sa raketama koje je Sovjetski Savez postavio na Kubi i koje je SAD proglasila pretnjom za svoju bezbjednost i proglasila blokadu Kube držala je u napetosti cijeli svijet zbog straha od izbijanja nuklearnog rata.

Suočen sa čvrstim ukrajinskim otporom, potpomognutim zapadnom vojnom pomoći, Putin je aludirao na upotrebu atomskog oružja u televizijskom govoru 21. septembra. Tada je rekao da je spreman da upotrebi "sva sredstva" iz svog arsenala i optužio Zapad da hoće da "uništi" Rusiju, dodajući da "to nije blef".

Ekpserti smatraju da bi se u takvim napadima koristilo taktičko nuklearno oružje, sa manjim eksplozivnim nabojem od strateškog nuklearnog oružja.

Ali Bajden je upozorio da bi čak i udar taktičkim nuklearnim oružjem rizikovao da pokrene širi sukob.

"Ne mislim da možemo lako uportrijebiti taktičko nuklearno oružje, a da na kraju ne izazovemo apokalipsu", rekao je Bajden.

"Putin se ne šali kada govori o potencijalnoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, ili upotrebi biološkog ili hemijskog oružja, jer je njegova vojska neefikasna", rekao je Bajden.

Američki predsjednik je takođe rekao da će SAD pokušati da otkrije koji je izlaz za Putina.

"Kako on može iz toga da izađe. Kako može da se postavi da ne izgubi ugled, niti da izgubi znatan deo svoje moći u Rusiji", rekao je Bajden.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније