Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.M.Lj. ]

28. 11. 2022. 18:16   >>  18:14

NAUČNICI

Napravljen korak naprijed u razvoju univerzalne vakcine protiv gripa

Naučnici smatraju da su napravili korak naprijed u razvoju vakcine protiv svih 20 poznatih oblika gripa. Za razvoj ove vakcine koristi se mRNA tehnologija koja se koristila za uspješan razvoj vakcine protiv koronavirusa.

Ispitivanjima nad tvorevima i miševima pokazalo se da nova vakcina protiv gripe stvara veliki broj antitijela. Kako su istraživači napisali u naučnom časopisu Science, antigeni sadrže sigurne kopije elemenata svih 20 poznatih virusa te mogu naučiti imunološki sistem kako da se bori protiv bilo kojeg novog oblika koji bi mogao izazvati pandemiju.

"Ideja je da imamo vakcinu kojom će se ljudima dati osnovna imunološka memorija na različite oblike gripa. Biće daleko manje obolijevanja i smrti prilikom sljedeće pandemije", ukazao je jedan naučnika koji je radio na razvoju ove vakcine Skot Henslej sa Univerziteta Pensilvanija.

Pandemija svinjskog gripa 2009. bila je mnogo manje ozbiljna nego što se to očekivalo. S druge strane, pretpostavlja se da je pandemija španskog gripa 1918. usmrtila desetine miliona ljudi.

Direktor Instituta za globalno zdravlje i nastajuće patogene u bolnici Mount Sinai u Njujorku Adolfo Garcia-Sastre je napomenuo da dostupne vakcine ne štite od svih oblika gripa. Istakao je da su ohrabrujući rezultati razvoja nove vakcine, ali da je rano davati konačne zaključke, prenosi BBC.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније