Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Slobodna Dalmacija ]

30. 11. 2022. 17:58 >> 18:00

ANALIZA ŠVEDSKOG INSTITUTA

Demokratija u padu, autokrate još represivnije

Pola svjetskih demokratija je u stanju propadanja s pogoršanjem građanskih sloboda i vladavine prava, a autoritarne vlade postaju još represivnije, upozorio je u srijedu Institut za demokratiju i izbornu pomoć (IDEA) sa sjedištem u Stokholmu.

U svom godišnjem izvještaju IDEA navodi da se demokratske institucije potkopavaju zbog problema koji, između ostalog, uključuju ograničenja slobode izražavanja te sve veće nepovjerenje u legitimitet izbora.

Kao posebne izazove IDEA ističe nekoliko faktora koji prospješuju pogoršanje stanja demokratije u svijetu: ruski rat u Ukrajini, nadolazeću globalnu recesiju, klimatske promjene i pandemiju Kovida-19.

"Svijet se suočava s više kriza istovremeno, od rasta troškova života do rizika nuklearnog sukoba te galopirajuće klimatske krize. Istovremeno, svjedočimo padu demokratskih standarda u svijetu. To je toksična mješavina", piše u izvještaju studije za 2022.

IDEA prati i prikuplja podatke o stanju demokratije u svijetu od 1975. godine, piše Slobodna Dalmacija. 

Institut temelji svoj indeks Globalnog stanja demokratije na više od 100 varijabli, od slobode izražavanja do vlastitog integriteta i pitanja sigurnosti.

U izvještaju se navodi da broj zemalja koje su "nazadovale", u kojima je zabilježena ozbiljna erozija demokratije, nikada nije bio tako velik.

Kao zemlje s problemima velike političke polarizacije, disfunkcionalnih institucija i prijetnji građanskim slobodama, IDEA spominje Poljsku, Mađarsku i SAD.

U Evropi, gotovo pola demokratija bilježi srozavanje, ali se pritom ističe da su demokratske vrijednosti i institucije ključni štit protiv ruske agresije, ne samo u Ukrajini već i zemljama regije.

"Ruski rat u Ukrajini uzdrmao je Evropu, primoravši je da razmotri svoje sigurnosno okruženje i da se uhvati u koštac s energetskom krizom i krizom nesigurnosti hrane", piše u izvještaju.

Demokratija na globalnoj razini, zaključuje se u izvještaju, izložena je raznim prijetnjama, a gorući problem predstavlja legitimnost izbornih rezultata, ograničenja sloboda i prava na internetu, tvrdokorna korupcija i rast ekstremno desnih stranaka.

"Nikada nije bilo hitnije da demokratije odgovore na ove izazove i da pokažu svojim građanima da je moguće sklapati nove, inovativne društvene veze koje nas ne dijele već ujedinjuju", ističe IDEA.

Što se autoritarnih režima tiče, IDEA tvrdi da se njihov broj u posljednjih šest godina udvostručio, no Afrika se pokazala otpornijom na nestabilnosti u svijetu te su Gambija, Nigerija i Zambija zabilježile demokratske pomake.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније