Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

08. 12. 2022. 19:58   >>  19:56

KAZNU IZVRŠIO OTAC ŽRTVE

Talibani izveli prvo javno pogubljenje otkako su preuzeli vlast

Talibanske vlasti su danas pogubile jednog Avganistanca, osuđenog za ubistvo drugog čovjeka, i to je prvo javno pogubljenje otkako su bivši pobunjenici preuzeli vlast u Avganistanu prošle godine.

O ovom činu izvijestio je predstavnik talibanske vlade Zabihulah Mudžahid. Prema njegovim riječima, ubica je pogubljen u zapadnoj provinciji Faru pred nekoliko stotina posmatrača, među kojima su bili mnogi visoki talibanski zvaničnici.

Smrtnu kaznu je izvršio otac žrtve - iz automatske puške sa tri hica, izvijestio je Mudžahid i dodao da su mnogi zvaničnici doputovali iz Kabula u Faru kako bi prisustvovali pogubljenju.

Saopštenjem se potvrđuju namjere novih-starih avganistanskih vladara da praktikuju svoju, ekstremističku interpretaciju šerijatskog prava kao što su to činili od 1996. do svog zbacivanja 2001. godine.

Mudžahid je naveo da je odluka o sprovođenju kazne "donijeta veoma pažljivo" nakon što su je odobrila tri najviša suda u zemlji, kao i vrhovni lider talibana Mula Haibatula Akundžada.

Pogubljeni je identifikovan samo po imenu Tadžmir iz provincije Herat, a osuđen je na smrt zbog ubistva od prije pet godina. Od ubijenog čovjeka, Mustafe iz provincije Fara, Tadžmir je navodno ukrao motocikl i mobilni telefon.

Mnogi Avganistanci koriste samo ime.

Talibanske snage bezbjednosti uhapsile su Tadžmira nakon što ga je porodica ubijenog optužila za zločin, navodi se u saopštenju, u kojem se ne precizira kada je do hapšenja došlo, ali se navodi da je Tadžmir priznao ubistvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније