Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

28. 12. 2022. 13:15 >> 13:15

SAVJET BEZBJEDNOSTI UN

Vlasti Avganistana da ukinu restrikcije ženama

Savjet bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) osudio je povećanje restrikcija za žene u Avganistanu i pozvao talibane, koji su na vlasti u toj zemlji, da ih odmah ukinu.

Savjet je "ponovio svoju duboku zabrinutost zbog suspenzije školovanja (djevojčica) dalje od šestog razreda, i traži puno, jednako i značajno učešće žena i devojčica u Avganistanu", navodi se u saopštenju, prenosi Slobodna Evropa.

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk ukazao je na "strašne posljedice" odluke da se ženama zabrani rad u nevladinim organizacijama čiji su one važan terenski personal.

Talibanske vlasti su prošle sedmice zabranile ženama pohađanje univerziteta, izazivajući tim potezom međunarodno ogorčenje i demonstracije u avganistanskim gradovima.

U subotu su objavili da isključuju žene iz rada u nevladinim organizacijama, zbog čega je već pet vodećih međunarodnih humanitarnih organizacija obustavilo rad potreban Avganistanu.

"Nijedna zemlja ne može da se razvija, čak ni da preživi socijalno i ekonomski sa isključenom polovinom svog stanovništva", izjavio je visoki komesar UN-a za ljudska prava Tirk u saopštenju izdatom u Ženevi, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Ova najnovija zapovijest vlasti će imati strašne posljedice za žene i za sav narod Avganistana", rekao je Tirk i dodao da će zabrana ženama da rade za nevladine organizacije lišiti njih i njihove porodice prihoda i prava na "pozitivan doprinos" na razvoj zemlje.

"Zabrana će značajno narušiti, ako ne i uništiti, sposobnoost nevladinih organizacija da pruže osnovne usluge od kojih zavisi toliko ranjivih Avganistanaca", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније