Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

30. 12. 2022. 20:42 >> 20:38

MATERIJAL SA SKORO 6.000 STRANICA

Objavljeni poreski izvještaji Donalda Trampa

Poreski izvještaji bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa objavljeni su danas, čime je završena šestogodišnja ogorčena borba za dublji uvid u Trampove finansije, s obzirom da je bivši poslovni mogul pogazio tradiciju predsjedničkih kandidata da dobrovoljno objavljuju svoje poreske izvještaje dok se bore za ulazak u Bijelu kuću, javljaju svjetski mediji.

Kako piše BBC, izvještaji pružaju detalje o raznim entitetima kao potencijalnim subjektima oporezivanja, uključujući holding kompanije i lični prihod, a Asošiejted pres (AP) navodi da objavljeni materijal ima gotovo 6.000 stranica.

Više od 2.700 stranica objavljenog materijala otpada na lične izvještaje Trampa i njegove supruge Melanije, a oko 3.000 se odnosi na Trampove firme, navodi AP i dodaje da su neki podaci, poput brojeva bankovnih računa i broja socijalne zaštite, zamračeni zbog zaštite podataka o ličnosti.

Velike medijske kuće poput CNN-a i BBC-ja ističu da trenutno proučavaju sadržinu materijala koji je objavio Odbor za poreska pitanja Predstavničkog doma, donjeg doma američkog Kongresa u kojem većinu imaju demokrate. AP ocjenjuje da poreski izvještaji pokazuju da je Tramp koristio poreske propise da umanji svoju odgovornost.

Demokrate u Odboru za poreska pitanja su smatrale da izvještaje treba objaviti u interesu transparentnosti i vladavine prava, dok republikanski članovi odbora nijesu podržali objavljivanje, smatrajući da je to opasno činiti zbog stvaranja presedana kojim se podriva zaštita privatnosti, piše AP.

BBC podsjeća da u Americi nema zakonske obaveze da predsjednički kandidat objavi svoje poreske izvještaje, ali da je to ipak tradicija koja postoji više decenija.

Njen smisao je uglavnom u tome da se javnost ubijedi da predsjednički kandidat "posluje izvan konflikta interesa" pri čemu su "porezi neka vrsta uvida u nečiju finansijsku dušu", rekao je jedan od čelnika američke nepartijske organizavije Centar za poresku politiku Stiv Rozental.

Međutim, Tramp ne samo što je odbio da objavi poreske izvještaje dok je bio u predsjedničkoj kampanji 2016. godine, već je vodio pravnu borbu da te izvještaje sakrije od javnosti dok je bio na predsjedničkoj funkciji.

Vrhovni sud SAD je prošlog mjeseca odbio da spriječi Ministarstvo finansija da Trampove poreske izvještaje preda Odboru za poreska pitanja Predstavničkog doma Kongresa, što je Trampa nagnalo da se danas oglasi saopštenjem.

"Demokrate ovo nikada nijesu smjele da urade, Vrhovni sud to nikada nije smio da odobri, i ovo će dovesti do groznih stvari koje će pogoditi mnoge ljude. Radikalne, lijeve demokrate od svega su napravile oružje, ali zapamtite da je to opasna dvosmjerna ulica", napisao je Tramp u saopštenju.

On je ocijenio da izvještaji "još jednom pokazuju" koliko se ponosi svojim uspjehom, i da je uspješno koristio amortizaciju i razne druge poreske olakšice "kao podsticaj za stvaranje hiljada radnih mjesta, veličanstvenih struktura i preduzeća".

Izvještaji su objavljeni samo nekoliko dana prije no što će u donjem domu Kongresa, Predstavničkom domu, zvanično biti formirana nova, republikanska većina, i mjesec dana nakon što je Tramp objavio da će se ponovo kandidovati za predsjednika države.

Kako piše BBC, promjena većine u Predstavničkom domu sugeriše potencijalni prekid kontinuiranih napora da u doglednoj budućnosti bude nastavljeno proučavanje Trampovih finansija.

Međutim, s obzirom da su demokrate zadržale kontrolu nad gornjim domom Kongresa, Senatom, moguće je da će Senat nastaviti istragu, zaključuje BBC.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније