Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B./ Beta ]

01. 01. 2023. 10:33 >> 10:55

NESTALNE ČLANICE

Švajcarska od danas prvi put u Savjetu bezbjednosti UN-a

Švajcarska je od danas, prvi put, nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a u ime grupe zapadnih zemalja, a među pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom nalaze se i Ekvador, Japan, Malta i Mozambik.

Savjet bezbjednosti UN-a ima 15 članica od kojih je pet stalnih sa pravom veta - Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dvije godine, ali tako da se svake godine zamjenjuje po pet članica.

Nestalne članice biraju se po regionalnom principu.

Neparnih godina u Savjet bezbjednosti UN ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dvije iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dvije zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope. Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Od novih nestalnih članica najviše iskustva ima Japan kome je ovo 12. dvogodišnji mandat u Savjetu bezbjednosti UN, a najmanje Mozambik i Švajcarska čiji će predstavnici prvi put sjedeti u tom tijelu.

Ekvadoru danas počinje treći, a Malti drugi mandat u SB UN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније