Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RSE ]

08. 01. 2023. 23:00 >> 22:58

UN UPOZORAVA

Obustava rada humaniranih organizacija vodi Avganistan u glad

Misija UN-a za pomoć Avganistanu (UNAMA) objavila je da Avganistan ulazi u novo razdoblje krize, zbog zabrane obrazovanja žena i njihove saradnje sa međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Markus Potzel, izaslanik UN-a, bio je prvi međunarodni zvaničnik koji se juče sastao s ministarkom visokog obrazovanja Nidom Mohamad Nadim, otkako je prošlog mjeseca uvedena zabrana visokog obrazovanja za žene u toj zemlji.

"Talibanske zabrane obrazovanja žena i rada za humanitarne agencije naštetiće svim Avganistancima", saopštila je misija, dodajući da je Potzel pozvao na hitno ukidanje zabrana tokom jučerašnjeg sastanka.

Stanovnica Avganistana Azadi Zahra oslanjala se na donacije ulja za kuvanje, riže i brašna od lokalnih i stranih humanitarnih agencija kako bi prehranila svoje sedmoro djece. Ova 35-godišnjakinja je među milionima Avganistanaca koji su primili pomoć koja im je spasila živote.

Mnogi su bili prisiljeni da se brinu samo za sebe, nakon što su velike međunarodne humanitarne organizacije nedavno prekinule operacije u Avganistanu, uključujući hitnu distribuciju hrane, zdravstvenih usluga i obrazovanja.

Odluka je uslijedila nakon što su talibani 24. decembra svim domaćim i stranim nevladinim organizacijama zabranili zapošljavanje avganistanskih žena. Nevladine organizacije kažu da su hiljade žena koje zapošljavaju ključne u distribuciji pomoći ugroženim zajednicama.

"Poslije Boga, zavisili smo od pomoći ovih organizacija. Sad nemamo šta jesti", rekla je za Radio Slobodna Evropa Zahra, koja živi u udaljenoj pokrajini Gor u središnjem Avganistanu.

Zahra je rekla da će njena porodica biti prisiljena da preduzme ekstremne mjere kako bi preživjela ako pomoć ne stigne.

"Moramo prodati jedno od svoje djece kako bismo spasili živote ostalih", rekla je.

Ujedinjene nacije procjenjuju da više od 28 miliona Avganistanaca, ili više od 70 odsto stanovništva, treba humanitarnu pomoć. Više od šest miliona na korak je od gladi, saopštio je UN.

U nedostatku podrške vlade ili funkcionalne ekonomije, humanitarna pomoć bila je slamka spasa za većinu Avganistanaca.

Talibansko preuzimanje vlasti u Avganistanu 2021. izazvalo je ekonomski kolaps i pogoršalo humanitarnu krizu. Zapadni donatori naglo su prekinuli pomoć, a talibanska vlada je pogođena međunarodnim sankcijama. Međutim, organizacije za pomoć koje financiraju međunarodni donatori nastavile su s radom.

Orzala Ashraf Nemat, avganistanska istraživačica, kaže da će talibanska zabrana ženama koje rade za nevladine organizacije imati "vrlo ozbiljan uticaj" na Avganistance.

Ona kaže da mnoge programe pothranjenosti i sigurnosti hrane sprovode žene. To je zato što samo oni mogu pristupiti i distribuirati pomoć drugim ženama i djeci, najpotrebitijim segmentima društva.

Prema istraživanju UN-a, od 151 lokalne i međunarodne nevladine organizacije koje djeluju u Avganistanu, samo 15 odsto reklo je da mogu biti potpuno operativne bez ženskog osoblja. Mnogi su pozvali talibane da ponište svoju zabranu.

Nemat kaže da će, s obzirom na zavisnost Avganistanaca o stranoj pomoći, zajednice vjerovatno izvršiti pritisak na talibane da ponište zabranu.

"Ljudi znaju da su te mogućnosti dostupne samo ako se humanitarna pomoć može dostaviti", rekla je.

Plemenski vođe u jugoistočnoj pokrajini Khost pozvali su 5. januara talibane da ponište svoju odluku.
Talibanski ministar zdravstva već je iz zabrane izuzeo žensko zdravstveno osoblje.

Mnogi talibanski čelnici su pod sankcijama UN-a i Zapada, dok nijedna država nije priznala njihovu vladu. Njemačka vlada planira da obustavi financijsku pomoć Avganistanu i strahuje se da bi druge zemlje mogle slijediti taj primjer.

"Potpuni odlazak svih humanitarnih agencija bio bi krajnje katastrofalan s obzirom na opseg i dubinu ove humanitarne krize", rekao je avganistanski istraživač Nemat.

Lima, Avganistanka koja živi u južnom gradu Kandaharu, izgubila je posao humanitarne radnice nakon talibanske zabrane. Kao jedina hraniteljica svoje šire porodice od 15 članova, ona kaže da je talibanski poredak gurnuo domaćinstva koja vode žene, poput njezinog, prema gladovanju.

"Za talibane, jedini način da se riješe svih avganistanskih žena je da ih sve ubiju odjednom", rekla je Lima, koja nije otkrila svoje pravo ime zbog straha od odmazde.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније