Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS ]

03. 02. 2023. 22:30 >> 22:33

ŠVEDSKA

Policija istražuje seriju pucnjava i eksplozija u Stokholmu

Gotovo da poslednjih nedjelja nije bilo dana bez vijesti da se u Stokholmu dogodila pucnjava ili eksplozija. Pretpostavlja se da je reč o borbi mafijaških grupa za prevlast na tržištu narkotika. Švedska policija je pokrenula posebnu istragu o svim nasilnim događajima od 25. decembra za koje se sumnja da su povezani.

Talas nasilja u Stokholmu, kako seriju pucnjava i eksplozija u švedskoj prestonici nazivaju tamošnji mediji, počeo je na Božić po gregorijanskom kalendaru, 25. decembra. Tada je u stokholmskoj četvrti Rinkebiju u pucnjavi stradao 27-godišnjak koji je imao kriminalnu prošlost.

U narednim danima usledila je serija eksplozija u stambenim područjima Stokholma, a uoči dočeka Nove godine, 31. decembra, u pucnjavi u Velingbiju na sjeveru prestonice poginule su tri osobe, dok je nešto kasnije bomba eksplodirala na ulazu u stambenu zgradu u Rogsvedu u južnom dijelu grada.

Prebivalište u toj zgradi ima osoba koja je osuđena za umiješanost u otmicu švedskog repera Einara, koji je ubijen u oktobru 2021. godine, u obračunu dvije suprotstavljene kriminalne grupe, zbog čega je u medijima i njegovo ubistvo dovedeno u vezu sa aktuelnim dešavanjima u Stokholmu.

Nasilje je nastavljeno i nakon dočeka Nove godine. U pucnjavi 4. januara poginuo je 25-godišnji mladić, a deset dana kasnije dogodila se pucnjava na stanici prigradske željeznice u Kungsengenu na sjeveru Stokholmskog okruga u kojoj nije bilo povrijeđenih.

Nakon toga, gotovo svakodnevno su se dešavale eksplozije, mahom ispred ili u stambenim zgradama, a posle dvije pucnjave u Farsti 19. januara, sjutradan je muškarac ubijen u Solni. Iste večeri dogodile su se još dvije pucnjave u različitim djelovima grada, dok je policija nakon potjere zbog posedovanja oružja uhapsila tri osobe u automobilu koji je udario u zaštitnu ogradu na kružnom toku.

Poslednja žrtva je 15-godišnji dječak koji je ubijen u pucnjavi 29. januara kod restorana na jugu Stokholma. Zbog sumnje na saučesništvo u ubistvu uhapšen je 18-godišnjak.

Pretpostavlja se da su mete svih napada osobe koje su bliske liderima dvije suprotstavljene mafijaške grupe, ali pošto se pucnjave i eksplozije dešavaju u stambenim područjima, postoji bojazan da bi među žrtvama mogli da budu i slučajni prolaznici. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније