Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

08. 02. 2023. 20:55 >> 21:18
1

U GLAVNOG GRADU OBALE SLONOVAČE

Angela Merkel primila nagradu UNESKO-a za mir

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel primila je danas u Jamousukru, glavnom gradu Obale Slonovače, nagradu za mir agencije UNESKO zbog njene odluke da u svoju zemlju primi više od 1,2 miliona migranata uprkos domaćim otporima i protivljenju evropskih partnera.

Kako su organizatori saopštili, Angela Merkel je pokazala političku hrabrost kad je Njemačka primala izbjeglice koji su tokom 2015. i 2016. godine bježali u Evropu od ratnih sukoba u Siriji, Iraku, Avganistanu i Eritreji.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir Denis Mukvege, koji je predsjedavao žirijem za dodjelu UNESKO-ve nagrade, veličao je Merkelovu zbog otvaranja kapija Njemačke "dok su, u isto vrijeme, mnoge druge zemlje bile preplavljene strahom".

"Pokazali ste javnom mnjenju i donosiocima odluka da ne samo da moramo braniti sopstvena prava, već i prava drugih z vremena kriza, i da svako društvo mora više nego ikada poštovati i braniti ljudska prava bez ikakve diskriminacije", rekao je Mukvege.

Prihvatajući nagradu, Angela Merkel je govorila o trenutnoj izbjegličkoj krizi, naročito onoj usljed rata u Ukrajini.

"Mislili smo da su vremena rata u Evropi prohujala, ali od 24. februara prošle godine, a to je dan kada je Rusija krenula u zlikovačku agresiju na Ukrajinu, došli smo do tužnog zaključka da to to nije slučaj. I to je Evropu protreslo iz temelja", rekla je bivša njemačka kancelarka.

Angela Merkel (68) vodila je Njemačku 16 godina, i relativno je izvan javnog fokusa otkako je prenijela vlast na Olafa Šolca (Olaf Scholz) u decembru 2021. godine.

Nagrada koju je primila nosi ime Feliksa Hufueta-Boinjija (Félix Houphouët-Boigny), prvog predsjednika Obale Slonovačke nakon što je ta zemlja na zapadu Afrike dobila nezavisnost od Francuske 1960. godine.

Jamousukro je njegov rodni grad.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније