Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М [ RTS ]

26. 02. 2023. 09:30 >> 09:26

U EL SALVADORU

Otvoren "mega zatvor" uslijed porasta zatvorske populacije

Vlada El Salvadora premjestila je dvije hiljade osumnjičenih članova bande u novootvoreni "mega zatvor", što je poslednji korak u kontroverznom pokušaju suzbijanja kriminala koji je doveo do porasta zatvorske populacije te centralnoameričke nacije.

Predsjednik El Salvadora Najib Bukele naveo je na Tviteru da će "mega zatvor" biti dom zatvorenika i da više neće moći da nanesu štetu stanovništvu.

Oko 2.000 optuženih članova bande prebačeno je u petak u "Centar za zatvaranje terorizma" kapaciteta 40.000 ljudi, koji se smatra najvećim zatvorom u Americi.

Na video snimku koji je objavio Bukele, vide se zatvorenici obrijanih glava kako trče kroz novi zatvor u ćelije. Mnoge na tijelu imaju tetovaže sa oznakama bandi.

Bukele je zatražio od saveznika u kongresu El Salvadora da usvoje vanredno stanje prošle godine, koje je od tada nekoliko puta produženo, a koje suspenduje neka ustavna prava nakon dramatičnog povećanja ubistava koja se pripisuju nasilnim bandama.

Od tada je više od 64.000 osumnjičenih uhapšeno.

Hapšenja se mogu izvršiti bez naloga, privatne komunikacije su dostupne vladi, a pritvorenici više nemaju pravo na advokata.

Organizacije za ljudska prava tvrde da su oštećeni i nevini ljudi, uključujući desetine onih koji su umrli u policijskom pritvoru.

Bukeleovo suzbijanje bandi i dalje je široko popularno među Salvadorcima, a ministar bezbjednosti zemlje rekao je za Rojters da će se akcije nastaviti dok svi kriminalci ne budu uhvaćeni.

Megazatvor u Tekoluci, 74 kilometra jugoistočno od glavnog grada San Salvadora - sastoji se od osam zgrada. Svaka od njih ima 32 ćelije od oko 100 kvadratnih metara za smještaj "više od 100" zatvorenika, navela je tamošnja vlada.

Vlasti su saopštile i da kriminalne grupe kao što su MS-13 i Bario-18 broje desetine hiljada članova i da su odgovorne za ubistva, iznudu i trgovinu drogom. Cilj masovnih hapšenja je da bande "potpuno nestanu", ističe vlada El Salvadora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније