Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ N1 ]

19. 03. 2023. 23:08 >> 23:08

STUDIJA PENTAGONA

Povećana stopa karcinoma među vojnim pilotima i posadama

Studija Pentagona otkrila je visoku stopu obolijevanja od raka među vojnim pilotima i prvi put pokazala da od kancera obolijevaju i posade koje na zemlji održavaju avione, pune ih gorivom i lansiraju.

Ove podatke su dugo tražili penzionisani vojni avijatičari koji su godinama ukazivali na kolege za koje su znali da imaju rak. Rečeno im je da je ranijim vojnim studijama utvrđeno da oni nijesu izloženi većem riziku od opšte populacije SAD.

U jednogodišnjoj studiji u kojoj je obuhvaćeno blizu 900.000 pripadnika službe koji su letjeli ili radili na vojnim avionima između 1992. i 2017. godine, Pentagon je otkrio da članovi avionskih posada imaju za 87 odsto veću stopu melanoma i za 39 odsto veću stopu raka štitaste žlijezde.

Muškarci su imali za 16 odsto veću stopu raka prostate, a žene za isto toliko veću stopu raka dojke. Sve u svemu, avionske posade su imale za 24 odsto veću stopu kancera svih vrsta, prenio je AP.

Studija je pokazala da su zemaljske posade imale za 19 odsto povišenu stopu raka mozga i nervnog sistema, 15 odsto veću stopu raka štitne žlijezde i devet odsto veću stopu raka bubrega, dok su žene imale za sedam procenata veću stopu raka dojke.

Ukupna stopa karcinoma svih vrsta kod zemaljskih posada bila je veća za tri odsto.

Studija je ukazala i na neke pozitivne detalje. Zemaljske i vazdušne posade imale su daleko niže stope raka pluća, a vazduhoplovne posade su imale niže stope raka bešike i debelog crijeva.

U ovoj analizi upoređeni su podaci o pripadnicima avijacije sa opštom populacijom SAD poslije prilagođavanja starosti, pola i rase.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније