Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М.

22. 03. 2023. 18:14 >> 18:39
1

PREDLOG EVROPSKOG PARLAMENTA

Međunarodni sud za korupciju, moćnici da budu kažnjeni

Poslanici Evropskog parlamenta i pozvani eksperti razmatrali su u ponedjeljak na sjednici Podkomiteta za ljudska prava ideju o stvaranju Međunarodnog suda za borbu protiv korupcije koji bi se borio protiv nekažnjivosti velikih razmjera. Ideja je načelno dobila podršku. Evropski parlament je ovu ideju prvo predložio u januaru, ističući da bi sud radio pod okriljem UN.

Podkomitetu su se, između ostalog obratili profesor međunarodnog javnog prava Univerziteta u Utrehtu u Holandiji Sedric Ringaert, sudija Mark Volf, te bivši šef Kancelarije specijalnog tužioca za borbu protiv nekažnjivosti u Gvatemali Huan Francisko Sandoval.

Sud bi služio za borbu protiv velike korupcije među moćnim pojedincima širom svijeta.

"Iako takav sud danas ne postoji, Evropski parlament je ranije pozvao da se započne rad na stvaranju 'međunarodnog suda za borbu protiv korupcije pod nadzorom UN'", saopšteno je iz Evropskog parlamenta. 

U rezoluciji iz januara ove godine, Evropski parlament pozvao je na početak rada na stvaranju „međunarodnog suda za borbu protiv korupcije pod nadzorom UN“.

U toj rezoluciji je navedeno da korupcija ozbiljno slabi demokratsko upravljanje, ometa uživanje ljudskih prava širom svijeta, olakšava i produžava kršenje ljudskih prava.

Evropski parlament poziva da borba protiv korupcije bude dio svih napora i politika EU na promovisanju ljudskih prava i demokratije, formulisanjem posvećene globalne strategije za borbu protiv korupcije.

Podvukli su da je od najvećeg značaja da EU i njene države članice vode svojim primjerom u borbi protiv korupcije povezane sa akterima sa sjedištem u EU, primjenom najviših standarda transparentnosti na njihovo spoljno finansiranje i jačanjem njihove podrške organizacijama civilnog društva, aktivistima i istraživačkim novinarima koji se bave borbom protiv korupcije.

Evropski parlament poziva EU i da radi na predlaganju stvaranja seta antikorupcijskih standarda koji bi bili jednoobrazno primjenjivi u cijelom svijetu, da promoviše uspostavljanje efikasnih tijela za borbu protiv korupcije i usvajanje čvrstih regulatornih okvira i da se pozabavi jurisdikcijama tajnosti i poreskim rajevima.

Navodi se da je cilj podsticanje promocije saradnje između EU, njenih država članica, trećih zemalja i međunarodnih organizacija, posebno na nivou pravosuđa, organa za sprovođenje zakona i obaveštajnih službi, u cilju razmjene najboljih praksi i djelotvornih alata u akciji za borbu protiv korupcije i prevenciju.

Poslanicima EP se pridružio niz govornika koji su iznijeli različite stavove o uspostavljanju Međunarodnog suda za borbu protiv korupcije kao i o njegovoj strukturi, funkcionisanju i međunarodnoj podršci koja bi bila potrebna.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније