Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

27. 03. 2023. 16:33 >> 16:37

IZRAEL

Protesti i štrajkovi zbog Netanjahuove reforme pravosuđa

Zaposleni u Izraelu pokrenuli su danas štrajk širom zemlje koji prijeti da parališe ekonomiju, pridruživši se rastućem pokretu protesta protiv plana premijera Benjamina Netanjahua da reformiše pravosuđe.

Zaustavljeni su letovi aviona sa glavnog međunarodnog aerodroma kraj Tel Aviva, lanci šoping centara i univerziteti su zatvorili vrata, a najveći izraelski sindikat je pozvao 800.000 svojih članova iz oblasti zdravstva, saobraćaja, bankarstva i drugih da prestanu da rade.

Diplomate su se odazvale tom pozivu u misijama u inostranstvu, a očekuje se da lokalne vlasti zatvore vrtiće kojima rukovode i uskrate druge usluge i glavna udruženja ljekara su najavila da će njihovi članovi takođe štrajkovati.

Otpor Netanjahuovom planu je porastao nekoliko sati pošto je desetine hiljada ljudi izašlo na ulice širom zemlje spontano iskazujući gnev zbog odluke da se smijeni ministar odbrane Joav Galant jer je pozvao da se privremeno obustavi sprovođenje reforme, prenosi AP.

Skandirajući "Zemlja gori" demonstranti su satima palili lomače na glavnom autoputu u Tel Avivu i na mnogim drugim mjestima širom zemlje.

Desetine hiljada demonstranta se okupilo u danas ispred zgrade parlamenta (Kneseta) i pritisak nije popuštao. Jedan od demonstranata je ocijenio da je to "posljednja šansa da se zaustavi prelazak u diktaturu".

Netanjahu je u prvom javnom obraćanju posle demonstracija prošle noći i reagovanju na smjenu ministra odbrane apelovao na demonstrante sa ljevice i desnice da pokažu odgovornost i da ne djeluju nasilno.

Prijetnje nasiljem javile su se u nekim ultradesnim grupama koje planiraju da demonstriraju večeras za vladinu reformu, prenijeli su izraelski mediji.

Reforma koju su pokrenuli Netanjahu - dok mu se sudi za korupciju - i njegovi saveznici iz najdesnije orijentisne vlade u istoriji Izraela, gurnula je zemlju u jednu od najgorih unutrašnjih kriza.

Izazvala je proteste svake subote koji traju već tri mjeseca, pored drugih manjih demonstracija, okupila skoro sve sektore društva, uključujući vojsku u kojoj rezervisti javno upozorovaju da neće služiti zemlju koja ide ka autokratiji.

Demonstranti kažu da se bore za dušu nacije i upozoravaju da će reforma narušiti izraelski sistem kontrole i ravnoteže vlasti i direktno dovesti u pitanje demokratske ideale.

Vlada je demonstrante označila anarhistima koji hoće da zbace demokratski izabrano rukovodstvo i tvrdi da će plan obnoviti ravnotežu između sudske i izvršne grane vlasti.

U centru krize je Netanjahu, premijer koji je najduže na vlasti u Izraelu.

Pitanje je dokle on spreman da ide da se održi na funkciji iako se bori protiv optužbi za prevaru, zlouptrebu povjerenja i primanje mita u tri odvojena slučaja, a poriče da je bio šta loše učinio.

Ministar odbrane je smijenjen u vreme pojačanih bezbjednosnih prijetnji na okupiranoj Zpadnoj obali.

Čini se da je to bila kap koja je prelila čašu za mnoge, uključujući najveći sindikat i navela ih da se pridruže protestu.

Nije za sada jasno da li bi prijetnja štrajkova izraelskoj ekonomiji koja je već narušena mogla uticati na Netanjahua da zaustavi reformu.

Razvoj događaja pomno prate SAD, saveznik Izraela, uznemirene zbog ultradesničara u izraelskoj vladi.
Portparolka Nacionalnog bezbjednosnog savjeta Adrijana Vatson (Adrienne Watson) rekla je da su SAD duboko zabrinute zbog događaja u Izraelu koji ističu hitnu potrebu za kompromisom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније