Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

12. 04. 2023. 09:38 >> 09:38

IZ STRAHANSKE OBLASTI

Rusija probno lansirala naprednu interkontinentalnu balističku raketu

Rusija je izvršila probno lansiranje "napredne" interkontinentalne balističke rakete nekoliko nedjelja poslije suspenzije učešća u ugovoru o nuklearnom razoružanju sa Amerikancima.

Jedna borbena jedinica uspješno je lansirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) sa poligona Kaputsin Jar u Astrahanskoj oblasti, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Probno lansiranje izvršeno je juče.

Precizirano je da je trenažna bojeva glava navođene rakete precizno pogodila cilj na poligonu Sari-Šagan u Kazahstanu i da su planirani zadaci u potpunosti ispunjeni.

Ministarstvo je preciziralo da je cilj probe bilo testiranje napredne borbene opreme.

"Ovo lansiranje je omogućilo da se potvrdi ispravnost tehničkih rješenja korišćenih u razvoju novih strateških raketnih sistema", navedeno je u saopštenju, prenosi agencija TASS.

Od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin je više puta nagovestio da upotreba nuklearnog oružja nije isključena ako Moskva na to bude prisiljena.

Najnoviji primjer je 25. marta ove godine kada je najavio da će Moskva rasporediti "taktičko" nuklearno oružje u Bjelorusiji, svom savezniku u sukobu s ukrajinom, što je izazvalo zabrinutost Kijeva i Zapada, navodi agencija AFP.

U februaru su dva doma ruskog parlamenta izglasala suspenziju ugovora o nuklearnom razoružanju Novi Start, potpisanog sa Amerikancima 2010.

To je bio posljednji bilateralni sporazum o nuklearnom razoružanju koji je još vezivao Ruse i Amerikance i prema kome su se dvije strane dogovorile da ograniče svoje nuklearne zalihe i da se podvrgnu uzajamnim inspekcijama.

Tu kao i odluku o raspoređivanju nuklearnog oružja u Bjelorusiji oštro je osudio NATO.

Putin je u februaru obećao da će ove godine biti puštena u upotrebu najnovija intekontinentalna balistička raketa Sarmat, opisana kao oružje koje može da osujeti sve protivvazduhoplovne sisteme i koja će, kako je rekao, "natjerati one koji pokušaju da prijete Rusiji da dva puta razmisle".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније