Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1 ]

13. 04. 2023. 19:16 >> 19:17

"VAŠINGTON POST"

Američki list tvrdi da zna ko je iznio obavještajna dokumenta iz Pentagona

Osoba koja je odgovorna za curenje stotina povjerljivih dokumenata Pentagona je mladi rasista i entuzijasta za vatreno oružje koji je radio u vojnoj bazi, i koji je želeo da impresionira dvadesetak drugih članova internet grupe za razmjenu poruka, objavio je "Vašington post".

Novinari "Vašington posta" su razgovarali s tinejdžerom koji je član ove internet grupe. On je ispričao da je dokumenta, fotografije i video snimke u onlajn čet grupi podijelio muškarac pod inicijalima „OG“. Novinari su pregledali video na kojem se vidi muškarac identifikovan kao “OG” na streljani sa velikom puškom.

"Vikao je u kameru niz rasnih i antisemitskih uvreda, a zatim ispalio nekoliko metaka u metu“, navodi VP.

„OG“ je drugim članovima iste internet grupe rekao da je radio u vojnoj bazi gde je njegov posao podrazumevao pregledanje velike količine poverljivih informacija.

Dokumenti koji su procurili otkrili su podatke o pripremama Ukrajine za proljećnu kontraofanzivu, o tome kako SAD špijuniraju saveznike kao što su Ukrajina, Južna Koreja i Izrael, kao i informacijama o tenzijama između Vašingtona i saveznika oko naoružavanja Kijeva.

Uz to, "Vašington post" piše da je sve više dokaza da curenje podataka nije bila obaveštajna operacija državnog aktera s ciljem da se diskredituju SAD, već je najverovatnije u pitanju posljedica politike Pentagona davanja strogo povjerljivih sigurnosnih dozvola velikom broju pripadnika službi, civila i izvođača radova.

Broj zaposlenih i izvođača u cijeloj američkoj vladi sa strogom tajnom provjerom je oko 1,25 miliona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније