Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ A.B. ]

21. 05. 2023. 15:13 >> 15:29
1

RIŠI SUNAK

Britanski premijer: Kina je najveći izazov za globalnu bezbjednost

Premijer Velike Britanije Riši Sunak ocijenio je danas da Kina predstavlja najveći izazov za globalnu bezbjednost i prosperitet, kao i da je jedina „zemlja koja ima i sredstva i namjeru da preoblikuje svjetski poredak”.

On je na kraju samita G7 poručio da će Britanija i druge zemlje G7 težiti zajedničkom pristupu za smanjenje izazova, a ne „razdvajanju“, prenosi Skaj njuz.

„Kina predstavlja najveći izazov našeg doba za globalnu bezbjednost i prosperitet, oni su sve autoritarniji kod kuće i asertivni u inostranstvu. Ovde se radi o uklanjanju rizika, a ne o razdvajanju. Radićemo zajedno dok G7 i druge zemlje budu sigurne da možemo da se oslobodimo rizika i ranjivosti lanaca snabdjevanja koje dolaze iz Kine, da preduzmemo korake neophodne da se zaštitimo protiv neprijateljskih ulaganja i to na način koji ne oštećuje ni jednu stranu”, rekao je Sunak u razgovoru sa novinarima.

Kina je u subotu pozvana da izvrši pritisak na Rusiju da okonča svoj rat protiv Ukrajine.

U zajedničkoj izjavi, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže „konstruktivne i stabilne odnose” sa Pekingom.

„Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da prekine svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније