Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

27. 05. 2023. 22:48 >> 22:48

OBJEŠENI SREDINOM 17. VIJEKA

SAD: Poslije 400 godina amnestirali optužene za vještičarenje

Savezna američka država Konektikat amnestirala je, poslije gotovo 400 godina, 12 osoba osuđenih za vještičarenje tokom kolonijalne Amerike, saopšteno je danas u Vašingtonu.

Ukupno 11 njih je obješeno poslije suđenja za vještičarenje u Konektikatu sredinom 17. vijeka, a jedna je pošteđena smrtne kazne.

Zvaničnici te američke države usvojili su rezoluciju u kojoj se žrtve proglašavaju da su nevine, i osuđuju izrečene kazne.

Udruženje potomaka žrtava pozdravilo je tu odluku navodeći da su potomci vodili kampanju za posthumnu rehabilitaciju osuđenih predaka.

Nekoliko stotina ljudi, uglavnom žena, optuženo je za vještičarenje u 17. vijeku. Poznata su suđenja u Salemu u Masačusetsu od 1692. do 1693. godine. U to vrijeme su vladali strah, paranoja i sujevjerje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније