Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

29. 05. 2023. 07:59 >> 07:59

APRIL

Lična potrošnja u SAD-u iznad očekivanja

Lična potrošnja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasla je u aprilu više od očekivanja, pospješujući izglede za ekonomski rast u drugom tromjesečju.

U isto vrijeme, inflacija je porasla, što bi moglo značiti da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), mogla još neko vrijeme držati više kamatne stope.

Lična potrošnja skočila je prošlog mjeseca 0,8 odsto, objavilo je u petak američko Ministarstvo trgovine, dok je brojka za mart revidirana naviše na 0,1 odsto, prenosi SEEEbiz.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su rast lične potrošnje, koja čini više od dvije trećine američke privredne aktivnosti, od 0,4 odsto.

Lična potrošnja bila je podržana snažnim rastom plata, s obzirom na vrlo nisku stopu nezaposlenosti na tržištu rada, ali je ipak usporila nakon snažnog rasta u januaru, jer je prosječni potrošač postao osjetljiviji na više cijene.

Državna socijalna davanja takođe se smanjuju, a vjeruje se da je većina domaćinstava s nižim prihodima iscrpila ušteđevinu akumuliranu tokom pandemije.

Kreditni uslovi takođe su se pogoršali nakon povećanja kamatnih stopa od 500 baznih bodova od marta prošle godine, kada je Fed započeo svoju agresivnu kampanju zaoštravanja monetarne politike.

Također, banke pooštravaju kreditiranje nakon nedavnih previranja na regionalnom bankarskom tržištu.

Indeks izdataka za ličnu potrošnju (PCE indeks) porastao je 0,4 odsto u aprilu nakon rasta od 0,1 odsto u martu. U 12 mjeseci do aprila, PCE indeks porastao je 4,4 odsto, nakon rasta od 4,2 odsto u martu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније